ISOT SAIRAANHOITOPIIRIT ÄLÄHTÄÄ

Ylityökielto voi vaarantaa pitkittyessään potilasturvallisuuden. Siis mitä?! Onko se siis itsestäänselvyys meidän alalla, että hoitajat joustaa kyllä ja tekee ylitöitä? Meillähän on vahva hoivavietti ja auttamisen halu, eikä ketään saa jättää pulaan. Sitä ominaisuutta onkin sitten hyvä käyttää hyväkseen. Jos lääkäri haluaa tehdä vielä yhden leikkauksen iltapäivästä, niin hän tarvitsee avukseen kasan hoitajia. Mitä jos hoitajalla loppuukin työaika. Hoitaja pohtii mielessään, että noh, potilas jää leikkaamatta jos hän ei jousta ja jää ylitöihin, eihän hän voi olla se joka estää tuon leikkauksen. Eikun puhelua kotiin, että joku hakisi lapsen hoidosta kun äiti ei nyt ehdi. Työt taas jälleen venyi. Ja niin lääkäri pääsee leikkaamaan ja hoitaja kerryttää ylityötuntejaan.

Eihän tää nyt näin voi mennä! Mä ymmärrän sen, että akuutit toimenpiteet, leikkaukset ja hoidot tehdään, myös näissä työtaistelutilanteissa. Akuuteissa tilanteissa on ihan ok, jos se vuoro vähän venähtää, mutta jos kiireettömissä tapauksissa esimerkiksi leikkausjonot pidetään maltillisina sillä, että hoitajat jatkavat työvuorojaan ylitöinä niin jossain mättää ja pahasti.

Tämä meidän työtaistelumuoto ei ole tällä hetkellä edes lakko, me emme vain tee ylitöitä emmekä vaihda vuoroa. Siltikin tuntuu, että sairaalat on jo nyt isoissa ongelmissa ilman tätä meidän joustamista vuorojen suhteen, tai niin ainakin uutisoidaan ja syyllistetään. Niin, hoitajat ovat kyllä aina ennen joustaneet. Hoitajat joustaa omasta vapaa-ajastaan siksi, että homma pyörisi. Homman pitäisi toimia myös ilman ylitöitä. Miksi sairaanhoitopiirit eivät palkkaa yksiköihin tarpeeksi hoitajia, että kenenkään ei tarvitsisi tehdä ylitöitä? Ylityöt eivät saa minun mielestä olla mikään itsestäänselvyys. Meissä hoitajissakin on monenlaisia ihmisiä ja esimiehet yleensä tuntee työntekijänsä. Meissä on niitä, jotka eivät jousta koskaan, vaan lähtevät töistä aina ajallaan pois. Sitten on niitä, jotka eivät osaa tai uskalla sanoa ei. Mieluummin peruvat omat menonsa kuin kieltäytyvät tuplavuorosta tai ylitöistä.

Mä todella toivon, että tällä työtaistelulla saadaan jotain muutosta tälle meidän alalle. Päättäjien on aika avata silmänsä!

Meininki tällä hetkellä :D