BODY POSITIVE

Lihavuus on ok, sen pitää olla hyväksyttyä ja sallittua. Jokainen saa olla sitä mitä on. Olipa sitten lihava tai laiha. Body positive kampanja on hieno asia. Minun mielestä on mahtavaa, että ihmiset on rohkeasti sitä mitä on, oli sitten muhkuraa kropassa tai ei. Se mikä ei ole hienoa on, että Body positiven hengessä varmasti monet unohtaa terveyden näkökulman suhteessa vartaloonsa, tai ei välttämättä unohda (ei kai sitä nykypäivänä voi unohtaa, kun sitä toitotetaan joka puolella ja koko ajan).

Mungolifen Anna kirjoitti hyvän postauksen aiheesta, tästä pääset siihen.

On hienoa, että ihminen pyrkii hyväksymään itsensä juuri sellaisena kuin on. Onko ok kuitenkaan tyytyä tähän, etenkin jos on sitä ylipainoa? Eikö olisi parempi, että rakastaisi itseään niin paljon, että tarjoaisi itselle ja kropalleen vain parasta, pitäen huolen omasta kokonaisvaltaisesta terveydestä ja hyvinvoinnista. Kokonaisvaltainen hyvinvointi tarkoittaa sitä, että ihminen voi hyvin niin fyysisesti kuin henkisestikin. Ravitsemus, mieli, uni, harrastukset ja sosiaalinen ympäristö on esimerkkejä näistä. Ihmisen pitää olla tyytyväinen näihin osa-alueisiin.

Me ihmiset ollaan niin viisaita, että me tiedetään kuinka meidän pitäisi täällä olla ja elää. Silti se monille meistä ei ole niin itsestään selvää. Lihavat ihmiset tietää yleensä lihavuudesta koituvat terveysriskit, joskus paremmin jopa kuin normaalipainoinen kanssa sisarensa. Silti minua ihmetyttää ja mietityttää, että miksi ollaan niin välinpitämättömiä, ettei nämä riskit kiinnosta. Otetaan se riski, että ollaan mieluummin ylipainoisia ja onnellisia kuin terveempiä ja onnellisia. Samaa mieltä olen myös liiallisen laihuuden ihannoinnin kanssa. Liika on liikaa. Liian laiha kroppa ei ole kaunis, minun mielestäni. Ulkonäkö kysymykset on kuitenkin vain mielipiteitä, mutta liian laiha vartalo ei myöskään ole terve. Tiedän sen, että aina terveys ei kulje käsi kädessä normaalipainon kanssa ja ylipainoinen voi olla ihan terve. Ylipainoinen voi olla onnellinen ja normaalipainoinen voi olla onneton. SILTI ylipainoisilla riski elintapasairauksiin on paljon korkeampi kuin normaalipainoisella. Kyllä minua ainakin kiinnostaa terveyteni, vaikka olenkin normaalipainoinen. Yritän normaalipainostani huolimatta tehdä terveellisiä valintoja arjessa ja sehän se minut juuri pitää siinä normaalipainossa. Valintoja on tehtävä.

Ylipainon aiheuttamia riskejä henkilön terveydelle on tutkittu paljon. Silti nekään ei motivoi kaikkia ihmisiä terveempiin elämäntapoihin. Ja kyllä, tiedän, että ylipainoiset voi ihan yhtä hyvin olla huippukuntoisia, mutta suurentunut riski heillä on sairastua erilaisiin sairauksiin. Ylipainoisia on kaiken lisäksi koko ajan vain enemmän ja enemmän.  Jos sama kehitys jatkuu, lähes joka kolmannen ennustetaan olevan lihava 10 vuoden kuluttua. (Lähde) Miettikää, joka kolmas!!

Minä ihmettelen näitä ihmisiä ketkä hakeutuu vatsalaukun ohitusleikkaukseen laihdutuskeinona, koska mikään muu keino ei toimi. Siis ei toimi?! Eli tarkoittaako se sitä, että tämän ihmisen kroppa ei osaa kuluttaa energiaa, ja vaikka söisit terveellisesti ja ”oikein”, laihtumista ei vaan tapahdu. Vai onko kyse tahdonvoimasta. Ei ole vaan selkärankaa noudattaa terveellistä ja painoa pudottavaa ruokavaliota ja elämäntapaa. Suomessa tehdään vuosittain hurja määrä näitä lihavuusleikkauksia, jopa 1000.

Mitä mieltä te olette?

LIHAVAN KIUSAAMINEN OPETUSTILANTEESSA

Jouduin sivusta seuraamaan tällä viikolla ylipainoisen törkeää syrjintää, tai en tiedä voiko sitä jo sanoa jopa kiusaamiseksi. Kyse oli aikuisista ihmisistä. Asia heitettiin ilmoille huumorin varjolla, ihmisen suusta, joka oli opettaja. Kyseessä oli + 20 vuotiaat nuoret ja heidän opettajansa. Oltiin siis autokoulussa ja käytiin läpi sitä, että kuinka takapenkin matkustajan paino muuttuu kolaritilanteessa äkkipysähdyksessä, jos hänellä ei ole turvavöitä käytössä. Paikalla oli erikokoisia ihmisiä, osa laihempia ja osa kookkaampia. En voinut kuvitellakaan, että autokoulussa kenenkään painolla on oikeasti mitään merkitystä, mutta niin vain näköjään oli.

Opettajahenkilö pyysi ensiksi vaa’alle mallin mitoissa olevaa nuorta naista. Vaaka muutti painon siis niihin lukemiin millä voimalla henkilö sinkoutuisi henkilöauton takapenkiltä etupenkkiläisten niskaan äkkipysähdyksessä, tietyssä nopeudessa. Seuraavaksi opettaja pyysi sormella osoittaen vaa’alle tämän ylipainoisen. Henkilö kysyi erikseen vielä ai, että minäkö? Tämä tyyppi meni vaa’alle, koska pyydettiin. En tiedä miten siitä olisi voinut kieltäytyäkään. Vaaka näytti erroria ja porukka nauroi, ylipainoinen mukaan lukien. Mitä muutakaan hän olisi voinut tuossa tilanteessa tehdä?

Tajusin heti, että tämä ei nyt ihan mennyt oikein. Opettaja perusteli tätä esimerkin valintaansa sillä, kun on kerrankin porukassa mukana tuollainen…. eikä hän päättänyt lausettaan. Olisi nyt edes sanonut, että miehen kokoinen mies, mutta ei. Niin tosiaan, kyseessä oli nuorehko mies.

Mulle tuli saman tien ihan hirveä olo tuosta tilanteesta. Jäin pohtimaan tilannetta ja puhuin siitä vielä miehellenikin kotona. Hänkin oli järkyttynyt. MIKSI IHMEESSÄ TYYPPI PITI SAADA VAA’ALLE? Muuntovaaka varmasti näyttäisi isoja lukemia, jos se näytti jo hentoisen naisen kohdalla monia satoja kiloja.

Minä tahdon uskoa, että tämän opettajan tarkoituksena ei ollut kiusata varsinaisesti ketään, mutta siihen se meni. Siinä naurettiin henkilön ylipainolle, nostettiin hänet framille oikein tieten tahtoen, että hahaha, kone näyttää erroria sun kohdalla. Huoh, niin lapsellista ja junttimaista touhua. Mä toivon todella, että tälle nuorelle miehelle ei jäänyt tästä tilanteesta mitään hampaan koloon. Toivottavasti hänen itsetuntonsa on vahva ja kestää tuollaisen moukkamaisen käyttäytymisen. Mua hävettää niin paljon sen opettajan puolesta.

Koska en voi jättää tätä asiaa tähän, aion kirjoittaa palautetta myös tuohon autokouluun, että näin ei saa toimia! Ei uskoisi, että tällaisesta pitää oikeasti huomauttaa vielä nykypäivänä ja etenkin ihmiselle, joka on vuosia tehnyt opetustyötä nuorten parissa.

Onko sinulla vastaavanlaisia kokemuksia?