Miksi lihavat selittelee lihavuuttaan?

Paljon puhutaan siitä, että pelkästään hoikka ihminen olisi terve ja hyvinvoiva. Tottahan se on, osittain. Painonhallinta yhdistettynä terveellisiin elämäntapoihin ehkäisee monia sairauksia. On tutkittu, että jopa kolmannes syövistä olisi ehkäistävissä liikunnallisella elämäntavalla, terveellisellä ruokavaliolla ja painonhallinnalla, linkki. Ei ole siis pötypuhetta, että ylipaino on haitallista. Toki, ylipainoinenkin voi olla terve ja liikunnallinen, mutta silti ylimääräinen rasva elimistössä  on jollain tapaa haitallista ja elimistöä kuormittavaa (ja normaalipainoinen voi olla ihan yhtälailla huonossa kunnossa ja kroppa voi sisältää paljon rasvaa). Kuitenkin kiinnittämällä huomiota näihin kolmeen asiaan, eli liikunnalliset elämäntavat, terveellinen ruokavalio ja painonhallinta, voitaisiin ehkäistä uusien syöpien syntymistä jopa 30-40%, joka tarkoittaa meidän väestöstä jopa 10 000 ihmistä vuodessa. Se on minun mielestä aika paljon.

Useasti ihmiset nousevat takajaloilleen kun puhutaan ylipainon haitoista. Aletaan vedota erinäisiin asioihin, haukutaan asian esille ottanut ja puolustellaan lihavuutta ja ylipainoa siltä kantilta, että ylipainoinen voi olla huomattavasti terveempi ja jopa parempikuntoisempi kuin hoikka kanssa sisarensa. Tottahan se on, mutta kuitenkaan aina ei asia näin ole. Miksi ylipainoa pitää puolustella? On olemassa paljon tutkimuksia siitä, eri suunnista katsottuna, että ylipaino on pidemmässä juoksussa haitallista. Ylipainoisella on yleensä enemmän rasvaa elimistössä, josta tuo ylipaino siis johtuu. Kun on rasvaa elimistössä, niin minnekäs se sitten kertyy? Ei rasva ole sellaista terveemmilläkään ylipainoisilla, että se hakeutuisi omaan pieneen lokeroon, missä se ei häiritse eikä hankaloita muiden elimien oloa ja toimintaa. Ei, rasva kertyy elimien ympärille ja tukkeuttaa suonia pidemmällä aikajänteellä. Esimerkiksi maksa on usein kovilla, jos sisäelimien ympärillä on runsaasti rasvaa, tämä koskee myös niitä niin sanottuja laihaläskejä. Rasvamaksa on ikävä seuralainen. Lisääpä sitten ylipainoon vielä tupakointi ja avottista. Lisäksi  puhuttaessa ylipainosta, vedetään usein se kortti esiin, että painoa on tullut sairauden tai lääkityksen vuoksi. Nämä ovat aivan eri asia, ja en todellakaan puhu tällaisesta ylipainosta tässä kirjoituksessa. Itse tarkoitan ylipainolla nimenomaan sitä itse hankittua, omien elintapojen myötävaikutuksesta syntynyttä ylipainoa.

Sillä on väliä mitä me syödään ja kuinka usein. Sillä on väliä, että liikutaanko me vai ei. Sillä on väliä oletko ylipainoinen vai et. Minun mielestä on ihan turha väittää, ettei ylipaino vaikuta välttämättä mihinkään. Olisi ihana päästä haastattelemaan esimerkiksi jotain sisätautilääkäriä siitä, miten he näkevät ja kokevat tämän keskustelun ylipainosta.  Minun mielestä perinteiset painoindeksi-kaaviot saa heittää romukoppaan, koska minun mielestä ne ei kerro kokonaisuudesta mitään. Ne kertoo vaan painon ja pituuden suhteen, joka taas ei kiinnosta ketään, ei ainakaan minua. On tyhmää, että monet terveydenhoitajat vaan edelleen tuijottaa noita lukuja kuin raamattua. Ihmistä ei katsota kokonaisuutena vaan lukuina.

Sitten toinen huomio. On täysin eri asia hyväksyä itsensä ylipainoisena. Se on hyvin tärkeää ja olen ehdottomasti sen kannalla, että kaikkien ihmisten, kokoon ja ulkonäköön katsomatta pitäisi hyväksyä itsensä sellaisina kuin ovat, mutta onko ylipaino terveydelle hyväksi on sitten eri asia. Ihmisen pitäisi pyrkiä rakastamaan itseään ja omaa kehoaan. Pitäisi jaksaa tehdä hyviä valintoja arjessa, kunnioittaen sitä omaa temppeliä, eli kroppaansa. Minä en tarkoita sitä, että koskaan ei saisi herkutella ja kaikki sokeri ja rasva pitäisi kieltä. Kaikkien ei myöskään tartte olla intohimoisia urheilijoita ja elää kurinalaista elämää. Ehei. On tärkeää kuitenkin kiinnittää huomioita siihen kokonaisuuteen. Onko joka päivä pakko herkutella? Onko omat päivittäiset ruokavaliovalinnat hyväksi yleiselle jaksamiselle ja terveydelle? Eikä pidä pelkästään tuijottaa niitä ruokia, pitää keskittyä myös siihen liikuntaan. Liikunnalla ja aktiivisella elämäntyylillä on suuri merkitys ihmisen kokonaisvaltaiseen terveyteen.

Liikunta on yksi tehokkaimmista (ja miellyttävimmistä) keinoista edistää terveyttä ja ylläpitää toimintakykyä. Se voi olla täsmäase, jolla ehkäistään tai hoidetaan tiettyä oiretta tai sairautta, mutta ennen kaikkea se on yleislääke, jolla oikein annosteltuna voidaan vaikuttaa edullisesti lähes kaikkiin elimistön toimintoihin. (Linkki)

Eikä ylipaino ole pelkästään yksilön ongelma. Ylipaino tulee kalliiksi yhteiskunnalle. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, eli thl kirjoittaa näin:

Lihavuus ja sen liitännäissairaudet kuormittavat terveydenhuoltoa ja aiheuttavat merkittäviä kustannuksia. Arvioilta 1,4−7 % Suomen kaikista terveysmenoista johtuu lihavuudesta.

Lihavuudesta ja siihen liittyvistä sairauksista aiheutui yhteiskunnalle vuonna 2011 arviolta n. 330 milj. euron kokonaiskustannukset. Valtaosa kuluista muodostui vuodeosastohoitopäivistä, lääkekustannuksista ja työkyvyttömyyseläkkeistä.

Mä tiedän, että tämä on herkkä aihe ja monet ei halua kuulla tähän liittyvää keskustelua ollenkaan. Haluaisin silti kuitenkin kuulla sun mielipiteen lihavuudesta ja sen merkityksestä terveyteen. Liittyykö ne edes toisiinsa millään tavalla. Oletko pohtinut omaa terveyttäsi? Minkä takia liikut tai et liiku? Miksi teet juuri niitä valintoja ruokakaupassa kuin nyt teet?

 

Muistutan tähän loppuun vielä sairaanhoitajaopiskelijoita tästä, klik!

Siirrytään hetkeksi taas sille harmaalle alueelle

Aihe josta ei saisi puhua

Kesä lähestyy ja keskustelu jokaisen meidän läskeistä ja jenkkakahvoista kiihtyy sitä mukaa kun lämpötila ulkona nousee. Ehditkö bikinikuntoon ja onko niitä kahvoja?

Nykyään yritetään kovasti ajaa läpi hyväksymisen kulttuuria. Periaatteessa ihan hyvä, että ihmiset pyrkivät hyväksymään itsensä sellaisena kuin ovat. Vaa’an numerot eivät kerro siitä minkälainen ihminen noiden lukemien takaa löytyy, se on totta. Oli lukema vaa’assa enemmän tai vähemmän, samanlaisia ihmisiä me kaikki olemme, yhtä arvokkaita ja tärkeitä.

Olen kuitenkin sitä mieltä, huom. minä olen sitä mieltä, että ihmisten pitäisi pyrkiä normaalipainoon. Vaikka kaikki ylipainoiset eivät kärsikään liitännäissairauksista kuten diabeteksesta tai sydän- ja verisuonisairauksista, ei ylimääräinen rasvakudos kenenkään elimistössä tee hyvää. Rasva tukkeuttaa suonia ajan kanssa ja ylipaino kuluttaa niveliä.

Suomalaisista aikuisista miehistä normaalipainon ylittää kaksi kolmasosaa ja naisista runsas puolet. Vähintään merkittävästi lihavia (painoindeksi vähintään 30 eli vähintään 15 kilon ylipaino) sekä miehistä että naisista on kaksi kymmenestä. Teini-ikäisistä ylipainoa on noin 15–20 %:lla, pojilla enemmän kuin tytöillä. Vuonna 2000 lihavia miehiä oli 70 prosenttia ja naisia 30 prosenttia enemmän kuin vuonna 1980. Samassa ajassa nuorten lihavuuden määrä on 2–3-kertaistunut. Lihavuuden lisääntyminen on kaikkialla maailmassa suuri kansanterveyden ongelma. Lähde, Terveyskirjasto.

Kansanterveydellinen ongelma

Jos lihavuus ei olisi ihmisen terveyden kannalta haitallista, siitä tuskin puhuttaisiin ongelmana. Lihavuus hyväksyttäisiin paremmin. Lääkärit eivät varoittelisi lihavuuden vaaroista, jos niitä ei yksinkertaisesti olisi, mutta kun niitä on.

Olimme kaverini kanssa tuossa eräs päivä kahvilla ja ajauduimme keskustelemaan lihavuudesta, tupakoinnista ja alkoholin käytöstä. Tarkennuksena vielä, että emme puhuneet lihavista vaan lihavuudesta yleisesti. Tuo keskustelu toi jälleen ajatuksia mieleeni. Kuulin joku aika sitten sivukorvalla lääkärien keskustelevan julkisella paikalla esimerkiksi diabeteshoitajien omasta ylipainosta. Miten ylipainoinen ihminen voi varoittaa ja valistaa toista ihmistä samasta kuin mistä itse kärsii? Niinpä. Miten sanot toiselle, että älä syö suklaata, se on epäterveellistä kun hetken kuluttua itse lohkaiset palan suklaalevystä ja nautiskelet siitä kahvin kanssa. Menet työpäivän jälkeen kotiin sohvalle, jossa vietät loppuillan popsien kaikkea epäterveellistä. Huomenna sitten taas menet töihin kertomaan diabeteksesta ja epäterveellisen elämän haitoista, noin niin kuin kärjistetysti.

Aiemmin keskustelua herättänyt postaukseni lihavasta personal trainerista menee osittain samaan kategoriaan. Tee niin kuin minä sanon, älä niin kuin minä itse teen ja sitä rataa. Kuinka saat motivoitua toista ihmistä elämänmuutokseen, jos itse teet aivan toisin kuin mitä ohjaat? Asiakkaan mieleen nousee varmasti monenlaisia ajatuksia. Ottaako asiakas nämä ohjeet tosissaan? Ottaisitko itse?

Vaikka ylipainoinen ihminen kokisi olonsa terveeksi, silti ylipaino on ylimääräistä painoa, rasvaa elimistössä.

Lihavuus aiheuttaa monia sairauksia. Useimmat niistä johtuvat aineenvaihdunnan häiriöistä, joita vyötärölihavuuteen liittyvä runsas vatsaonteloon ja maksaan kertynyt rasva aiheuttaa. Lähde, Terveyskirjasto.

Joskus muutos toki voi vaatia sen, että ihminen hyväksyy itsensä ensiksi sellaisena kuin nyt on, ennen kuin on valmis muutokselle ja uusille elämäntavoille.

Lihavien henkilöiden terveysmenot on arvioitu olevan 25 % korkeammat kuin normaali-painoisten. Kaikkiaan lihavuus aiheuttaa 330 miljoonan euron kokonaiskustannukset terveydenhuollossa vuosittain. http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/90885/TutkimuksestaTiiviisti4_lihavuus.pdf?sequence=1

Mielestäni on hieno asia, että ihmiset haluavat pyrkiä siihen, että itseä rakastetaan kaiken kokoisena. Mielestäni kuitenkaan se ei ole tavoittelemisen arvoista, että pysähdytään ja opetellaan hyväksymään itsensä ja tyydytään (tyytymisellä en tarkoita, että elämänlaatu muuten olisi huonoa) jatkamaan elämää lihavana, sillä väistämättä ylipainolla joitain vaikutuksia terveyteen tulee olemaan, ennemmin tai myöhemmin.

Milloin sinä olet mitannut vyötärön ympäryksesi? Meneekö yli vai ali suositusten? Meneppä mittaamaan jollet tiedä, hop hop! :)

Naisten vyötärönympäryksen tulisi olla < 80cm

Miehillä vyötärönympäryksen tulisi olla < 94cm

Onko siis kuitenkaan ok olla tyytyväinen lihavuuteensa?

Haluaisin kuulla elämäntapamuutoksen keskellä eläviltä tai siitä haaveilevilta ihmisiltä, mitä te ajattelette itsestänne tai ylipainosta ylipäänsä? Onko ylipaino edes ajatuksissa? Millaisia ajatuksia tällaiset tekstit, joita esimerkiksi minä kirjoitan teissä herättää?

Eli jos sinulla on pitkä laihdutus tai elämäntapamuutos urakka takana tai jos olet kampaillut itsesi hyväksymisen kanssa pitkään ja ajattelet, että juuri sinun tarinastasi olisi apua jollekin toiselle ja haluat, että esittelisin juuri sinun tarinasi blogissani, niin laita minulle sähköpostia osoitteeseen [email protected] ja kerro tarinasi.