TEE TYÖSI NIIN SAAT PALKAKSI TURPAAN

Oon usein täällä blogissani ottanut kantaa tähän meidän hoitajien työhön ja siihen arkeen, mitä me eletään. Monet ei usko sitä, että mitä kaikkea tää meidän työ sisältää sen hoitotyön lisäksi. Tiedän, että on muitakin ammatteja joissa saattaa joutua pelkäämään. Se ei ole millään työpaikalla oikein, eikä sitä pitäisi sietää. Väkivallan ja sen uhkan suhteen pitäisi olla täysin nollalinja, mutta kuinka sellaista voi taata? Ei varmaan käytännössä mitenkään.

Esimerkiksi meidän hoitajien ammatissa väkivalta ja etenkin sen riski on läsnä joka päivä. Päihtyneet ja sekavat potilaat ovat se suurin riskiryhmä. Lisäksi haukkumista harrastaa ihan tavalliset ihmiset, ihan selvinpäin. Joskus kiukun saa aikaiseksi se, että joutuu jonottamaan tai lääkäri ei potilaan mielestä osaa hoitaa potilasta oikein. Joskus ärsyttää hoitajan sanat.

Tämä aihe tuli ajankohtaiseksi kun huomasin erään kaverini, entisen työkaverini joutuneen pahoinpitelyn kohteeksi työpaikallaan. Tilanne sattui tavallisella sairaanhoitajan vastaanotolla päiväsaikaan. Kyseessä ei ollut edes päivystys. Silti kaksi työntekijää saivat konkreettisesti turpaansa potilaalta.

Mitä hoitaja voi tehdä niin väärin, että ansaitsee tällaisen kohtelun? Kuinka moni muu lähtee kotiin työpäivän päätteksi tämän näköisenä? Tietenkään ja onneksi fyysinen väkivalta ei ole päivittäistä, mutta silti tätä tapahtuu aivan liian usein. Eritasoinen haukkuminen ja psyykkinen pelko on hoitajan ammatissa ihan arkipäivää, voisi melkein sanoa, että jopa joka päiväistä. Joskus tilanteet ovat ennakoitavissa, mutta joskus tilanteet tulee eteen täysin puskista. Hoitajia raavitaan, syljetään päälle, haukutaan, lyödään, potkitaan, uhataan tappaa.  Miten meidän alalle voidaan luoda turvallinen työympäristö?

Tiedän, itsehän me olemme ammattimme valinneet, ei saisi valittaa. Silti tämä touhu muuttuu päivä päivältä vaan hullummaksi. Kuinka tällaista henkisesti ja fyysisesti raskasta työtä jaksaa eläkeikäänsä saakka? Itselläni tuo tavoite eläkeikä on tällä hetkellä 69vuotta ja 2kuukautta! Siis miettikää! Mä tulen tekemään tätä työtä vielä 70vuotiaana. Näissä olosuhteissa, jossa lisäksi meidän palkkausta kiristetään ja työtunteja lisätään.

Mitä hoitaja voi tehdä tällaisen tapahtuman jälkeen? Haipron eli haittailmoituksen ja ehkä rikosilmoituksen. Sitten hoitaja menee normaalisti seuraavana päivänä töihin ja miettii, että toivottavasti ihan vielä tänään ei tule jälleen turpaan.

Minkälaisia tilanteita sulla on ollut työpaikalla?