MUUTOKSIA PIENIN ASKELIN

Terveysvalmentaja- koulutuksessa aletaan olla pikkuhiljaa loppusuoralla. Enää meillä on yksi lähiviikonloppu jäljellä ja tämän jälkeen meillä on tentti. Viimeisimmän koulutusviikonlopun aiheena oli sairauksien hoitoa tukeva ruokavalio sekä elintapamuutoksen tukeminen asiakastyössä. Pureuduimme taas parin päivän aikana ravitsemuksen maailmaan ja siihen millaisia asioita eri sairauksien kohdalla täytyy ottaa huomioon ravitsemusta suunniteltaessa. Lisäksi kävimme läpi sitä, miten asiakasta tuetaan elintapamuutokseen.

Jälleen kerran voin antaa suuret kiitokset tämän viikonlopun kouluttajalle. Kun ihminen tietää mistä puhuu on tällaisen kouluttajan kuunteleminen todella mielenkiintoista, etenkin kun jo aihe itsessään on hyvin mielenkiintoinen. Saimme koulutusporukan kanssa aikaan todella hyviä keskusteluja ja monilla oli erilaisia kokemuksia oman asiakaskuntansa puolesta, joita niitäkin kuuntelee hyvin mielellään.

Elintapamuutos ei koskaan ole helppo toteuttaa. Etenkään silloin jos omat elintavat ovat mahdollisesti jo tuoneet joitain sairauksia tullessaan, esimerkiksi verenpainetautia tai jopa diabeteksen. Kuitenkin liikunnalla ja oikeanlaisella ravitsemuksella pystytään tehokkaasti hoitamaan näitäkin sairauksia. Joskus jopa lääkehoidosta päästään eroon, kunhan vain maltetaan uskoa ja luottaa muutokseen, jotka uudet elintavat tuovat tullessaan.

Kurssilla on painotettu erityisesti sitä, että muutosten pitäisi olla sopivan kokoisia ja sellaisia, joihin asiakas oikeasti pystyy sitoutumaan. Kaikenmaailman pussikeittokuurit  ja lentoemäntädieetit joutaa unohtaa, jos oikeasti haluaa pysyviä muutoksia elintapoihinsa. Lisäksi jos miettii tuollaisten pikakuurien terveellisyyttä, niin voidaan todeta, että se on aika kaukana noista.

Minä uskon kyllä sen, että nuo pikakuurit toimivat, tekevät sen minkä lupaavat. Kyllähän se on selvä, että paino laskee, jos vaikka viikkoon ei syödä juuri mitään. Mutta se mitä sieltä lähtee on yleensä nestettä. Vaa’an lukemat saattavat tulla alaspäin parissa viikossa useitakin kiloja, mutta mitäs sitten käy kun tällainen pikakuuri loppuu ja palataan takaisin niihin entisiin elintapoihin? Kilot tulevat automaattisesti takaisin, koska elimistö ottaa sen mistä sillä on vajausta. Yleensä paino nousee jopa vielä sitäkin korkeammaksi, mitä se oli ennen kuin henkilö aloitti tällaisen pikadieetin.

Kun lähdetään muokkaamaan ruokailutottumuksia tärkeimmät portaat ovat: Säännöllisyys, monipuolisuus, laatu ja määrä. Näitä portaita toteuttamalla ihan kuka tahansa periaatteessa pystyisi muokkaamaan ruokailutottumuksiaan. Syömättömyys ei laihduta, vaan useimmiten elimistö menee säästöliekille ja kerää itseensä kaiken sen mitä suusta alas laitetaan. Näin voi käydä esimerkiksi sellaiselle henkilölle, joka on toteuttanut miinus-kalorista ruokavaliota jo pitkään. Elimistö luovuttaa pois aikansa ylimääräistä rasvaa, mutta jossain vaiheessa elimistön aineenvaihdunta hidastuu. Tällöin paino ei enää putoakaan vaan jää junnaamaan paikoilleen. Elimistön tehtävä on suojella sitä ja pitää huoli tarvittavista ravintoaineista ja tarvittavasta määrästä energiaa. Jos kroppa on miinuksilla pitkän aikaa, elimistö tajuaa tämän ja alkaa pitämään tiukemmin kiinni saaduista energioista ja rasvasta. Sitten ihmetellään, että miksi mitään ei tapahdu vaikka selkeästi mennään miinuskaloreilla. Ei jatkuva dieettaminenkaan ole terveellistä. Joskus elimistön pitää saada reilummin kaloreita ja eri ravintoaineita.

Mä olen niin tyytyväinen tähän koulutukseen, että suosittelen lämpimästi Terveysvalmentaja-koulutusta (nykyään koulutuksen nimi on Elintapavalmentaja). Täältä voit tutustua kaikkiin Trainer4You:n koulutuksiin.

Innolla odotan viimeistä lähijaksoa. Tällöin käsittelemme asennon ja liikkeen merkitystä tuki- ja liikuntaelinsairauksien ehkäisyssä ja hoidossa. Tuolla koulutuskerralla pääsemme itsekin käytännössä harjoittamaan oppimaamme.

Onko mieleesi herännyt jotain kysyttävää?

TERVEYSVALMENTAJA

2/4 lähiviikonlopuista käyty, puolet siis vielä jäljellä. Viimeisimmän viikonlopun aiheena oli itselle läheisin aihe eli ne elintapasairaudet. Tosin käsittelyssä oli monia muitakin sairauksia, mitkä voivat mahdollisesti vaikuttaa ihmisen liikkumiseen ja ravitsemukseen kuin vain nuo elintapasairaudet. Kaikkeen ei ihminen itse suinkaan voi vaikuttaa, vaikka kuinka yrittäisi ennaltaehkäistä. Tunneilla käytiin läpi tautioppia eri sairauksien pohjalta ja pääosin aihealueet olivatkin tuttuja itselleni. On mukava huomata, että jotain tietää. On myös mukava huomata, että osaa sanoa eri aiheisiin jo omaa näkemystä ja sitä, että mitä se todellisuus on tuolla kentällä.

Esimerkkinä potilasohjaus. Se on äärimmäisen tärkeä osa-alue sairaanhoitajan työssä. Potilaan ohjaaminen lääkkeiden vaikutuksista, sairaudesta itsessään ja elintavoista. Ne kaikki osa-alueet pitäisi hoitajan jota kuinkin osata ohjata potilaalle. Moni varmasti osaakin, mutta kuinka ohjaaminen käytännöstä toteutuu ja onko siihen aikaa? Ei varmasti sillä mittakaavalla kuin pitäisi olla. Ihminen ei voi ottaa kaikkea asiaa kerralla sisäänsä, ainakaan siten, että muistaisi ja ymmärtäisi siitä sitten vielä jotain. Pitäisi pystyä ohjaamaan asia kerrallaan. Kaiken lisäksi ohjaamisen tulisi jatkua sen jälkeen kun potilas kotiutuu esimerkiksi osastojakson jälkeen. Monet kuitenkin tipahtavat ns. oman onnensa nojaan. Terveysvalmentaja voisi auttaa ihmistä vaikka tässä vaiheessa, miten lähteä toteuttamaan sitä arkea ravinnon ja liikunnan puolesta.

Toinen aihealue mitä lähijaksolla käsiteltiin olikin liikunnan ja terveydenhuollon ammattilaisten yhteistyö. Sen tulisi olla kiinteämpää ja toisiaan tukevaa. Kuinka monella PT:llä on esimerkiksi käytössään taustajoukoissa lääkäri tai hoitaja keneltä voisi eri tilanteissa kysyä vinkkejä ja apuja, esimerkiksi asiakkaan lääkitykseen liittyen. Mun mielestä olisi loistavaa jos tällaista yhteistyötä tehostettaisiin. Liikuntakeskuksilla voisi olla ns. oma lääkäri jolle voisi erilaisia yleisiä asioita esittää.

Edelleenkin olen aivan super innoissani näistä koulutuspäivistä. Kouluttajat ovat olleet todella ammattitaitoisia joka jaksolla ja selkeästi tietävät mitä puhuvat. Kahdeksan tunnin päivät hurahtavat todella nopeasti ohi. Seuraavan viikonlopun aiheena meillä onkin sitten ravitsemus ja se miten edetä ruokavaliomuutoksessa. Lisäksi tietysti käydään ravitsemusasiaa läpi elintapasairaudet huomioiden.

Olisiko sinulla jotain kysyttävää tästä terveysvalmentaja -koulutuksesta?