TERVEYSVALMENTAJA

2/4 lähiviikonlopuista käyty, puolet siis vielä jäljellä. Viimeisimmän viikonlopun aiheena oli itselle läheisin aihe eli ne elintapasairaudet. Tosin käsittelyssä oli monia muitakin sairauksia, mitkä voivat mahdollisesti vaikuttaa ihmisen liikkumiseen ja ravitsemukseen kuin vain nuo elintapasairaudet. Kaikkeen ei ihminen itse suinkaan voi vaikuttaa, vaikka kuinka yrittäisi ennaltaehkäistä. Tunneilla käytiin läpi tautioppia eri sairauksien pohjalta ja pääosin aihealueet olivatkin tuttuja itselleni. On mukava huomata, että jotain tietää. On myös mukava huomata, että osaa sanoa eri aiheisiin jo omaa näkemystä ja sitä, että mitä se todellisuus on tuolla kentällä.

Esimerkkinä potilasohjaus. Se on äärimmäisen tärkeä osa-alue sairaanhoitajan työssä. Potilaan ohjaaminen lääkkeiden vaikutuksista, sairaudesta itsessään ja elintavoista. Ne kaikki osa-alueet pitäisi hoitajan jota kuinkin osata ohjata potilaalle. Moni varmasti osaakin, mutta kuinka ohjaaminen käytännöstä toteutuu ja onko siihen aikaa? Ei varmasti sillä mittakaavalla kuin pitäisi olla. Ihminen ei voi ottaa kaikkea asiaa kerralla sisäänsä, ainakaan siten, että muistaisi ja ymmärtäisi siitä sitten vielä jotain. Pitäisi pystyä ohjaamaan asia kerrallaan. Kaiken lisäksi ohjaamisen tulisi jatkua sen jälkeen kun potilas kotiutuu esimerkiksi osastojakson jälkeen. Monet kuitenkin tipahtavat ns. oman onnensa nojaan. Terveysvalmentaja voisi auttaa ihmistä vaikka tässä vaiheessa, miten lähteä toteuttamaan sitä arkea ravinnon ja liikunnan puolesta.

Toinen aihealue mitä lähijaksolla käsiteltiin olikin liikunnan ja terveydenhuollon ammattilaisten yhteistyö. Sen tulisi olla kiinteämpää ja toisiaan tukevaa. Kuinka monella PT:llä on esimerkiksi käytössään taustajoukoissa lääkäri tai hoitaja keneltä voisi eri tilanteissa kysyä vinkkejä ja apuja, esimerkiksi asiakkaan lääkitykseen liittyen. Mun mielestä olisi loistavaa jos tällaista yhteistyötä tehostettaisiin. Liikuntakeskuksilla voisi olla ns. oma lääkäri jolle voisi erilaisia yleisiä asioita esittää.

Edelleenkin olen aivan super innoissani näistä koulutuspäivistä. Kouluttajat ovat olleet todella ammattitaitoisia joka jaksolla ja selkeästi tietävät mitä puhuvat. Kahdeksan tunnin päivät hurahtavat todella nopeasti ohi. Seuraavan viikonlopun aiheena meillä onkin sitten ravitsemus ja se miten edetä ruokavaliomuutoksessa. Lisäksi tietysti käydään ravitsemusasiaa läpi elintapasairaudet huomioiden.

Olisiko sinulla jotain kysyttävää tästä terveysvalmentaja -koulutuksesta?

VALMENNUSKOULUTUS LÄHESTYY

Valmennuskoulutus alkaa jo ihan pian. Saatiin tunnukset tuonne Trainer4You:n tietopankkiin sähköpostitse ja olen alustavasti tutustunut jo materiaaleihin. Tuolla tietopankissa meillä on siis käytettävissä tulevien lähiluentojen materiaalit ja niihin liittyvät ennakotehtävät plus paljon muuta materiaalia. Alkaa muistot koulunpenkistä piirtyä jo paremmin muistiin! Itse en ole vielä alkanut tekemään ennakkotehtäviä, mutta pian niihin pitää alkaa jo paneutua; ensimmäiset luennot on jo helmikuun alusta!

Ensimmäisten luentojen aiheina meillä on siis tällaista:

  • Luustolihaksen biologia ja toiminta
  • Hengitys- ja verenkiertoelimistö
  • Hermosto
  • Energia-aineenvaihdunta

Terveysvalmentajakoulutuksen ekan lähijakson tavoitteena on ymmärtää liikunnan kannalta keskeisten elinjärjestelmien toiminta. Lisäksi ymmärrys siitä, että mitä muutoksia lyhyen aikajänteen ja pitkän aikavälin vaikutuksia liikunta kyseisissä elinjärjestelmissä aiheuttaa. Tavoitteena on lisäksi  ymmärtää terveysliikunnan toteutuksen ja annostelun perusperiaatteet sekä osaaminen soveltaa niitä suunnitellakseen kunkin asiakkaan lähtötilanteen ja tavoitteet huomioivan yksilökohtaisen, turvallisen, tehokkaan sekä nousujohteisen liikuntasuunnitelman.

Vitsit, että odotan tämän koulutuksen alkamista jo todella paljon! Jos sua muuten kiinnostaa jonkinlainen koulutus tuolta Trainer4You:n valikoimista, niin eri ammattiliitoilla on hyviä etuja koulutuksiin. Esimerkiksi Tehyläisille on omat edut ja hinnat. Edut voi tarkistaa omasta liitosta tai sitten kysymällä suoraan Trainer4Youlta.

Tää on mun ensimmäinen koulutus joka liittyy terveyteen ja hyvinvointiin, jollei tuota sairaanhoitajan koulutusta lasketa. Sairaanhoitajan koulutus toki osaltaan käsittelee vähän samoja asioita tietyillä kursseilla, mutta nyt pääpaino on ihan muissa asioissa, toki ennaltaehkäisy on tärkeää myös sairaanhoitajan näkökulmasta katsottuna. Uskon, että asioiden ymmärtämiseen on paljon apua sairaanhoitajan ammatista. Se, että ymmärrän jo jotain anatomiasta ja fysiologiasta auttaa varmasti paljon tässä koulutuksessa. Lisäksi ymmärrän eri sairauksien rajoittavia tekijöitä ja mitä liikunnan aloittamisessa pitää ottaa huomioon. Odotan kuitenkin oppivani paljon uutta tällä jaksolla.

WOOP JÄNNÄÄ!