SILARIT VOI KORJATA ITSETUNNON

Muistatteko kun joskus pohdin silikonirintojen ottamista? Se oli sitä aikaa kun mun ekat bikinifitness kisat oli vasta edessä päin. Mietin silloin, että menen kisaamaan ylpeänä omalla rintavarustuksellani, oli se sitten dieetin jälkeen kuinka lattea tahansa. Pohdin kuitenkin silloin, että varmasti joskus silikonit voisin hommata. Olen muulloinkin jutellut blogissani ja blogin ulkopuolella rintavarustuksesta ja silikoneista. Olen sitä mieltä, että jos rinnat menee esimerkiksi imettämisestä ”pilalle”, eli kulahtaa ja muuttuu lapasiksi, on silikonien ottaminen tällöin enemmän kuin ok. On nimittäin ihan hirveästi olemassa naisia, jotka ovat muuten niin huoliteltuja ja hyvässä kunnossa, mutta epävarmuus itseä kohtaan löytyy sitten tisseistä. Eikä tissiepävarmuus johdu aina imettämisestä. Isot tissit, pienet tissit tai sit ihan tavalliset tissit voi aiheuttaa ihan samanlaisia fiiliksiä kuin joillekin aiheuttaa imetyksen jälkeinen rintavarustus. On mielenkiintoista kuunnella ihmisten mielipiteitä omista rinnoistaan. Joku ei ottaisi ikinä silareita, vaikka rinnat roikkuisi polvissa saakka ja toinen menisi vaikka heti korjauttamaan rinnat, jos olisi vain rahaa. Joitain naisia kiinnostaa se mitä mies ajattelee rinnoista ja toisia ei sekään kiinnosta yhtään.

Joittenkin mielestä on pinnallista ottaa silarit. Mun mielestä ei. Monilla naisilla on nykypäivänä silarit, eikä sitä monet edes huomaa. Nykyään kun ei ole enää in ottaa monen desin silikoneja vaan leikkauksella halutaan luonnollisempi look. Mun mielestä elämää ei pitäisi hukata siihen, että inhoat itseäsi sen takia mitä olet jonkun toisen eteen tehnyt, esimerkiksi siis imettänyt. Eihän ne äidit sitä vauvaa tietenkään inhoa tai syytä, mutta oma peilikuva inhottaa. Olen kuullut ja lukenut, että jopa parisuhteen kemia ja tunnelma voi muuttua sen takia, mitä esimerkiksi imetys voi tehdä naisen rinnoille ja rintojen muutos itsetunnolle. Ei niistä muuttuneista rinnoista  mies edes välttämättä välitä, mutta nainen välittää. Tosin eräs mun miespuolinen kaveri tuumasi, että vaimo on kyllä tosi kaunis ja hyvässä kunnossa, mutta ne tissit, ne on kamalat. Tämäkin nainen oli imettänyt useamman lapsen.

Ei se väärin ole jos naista kiinnostaa oma peilikuva vielä lapsensaannin jälkeenkin. Eikä se ole väärin, että miestäkin naisen rintavarustus saattaa kiinnostaa, etenkin jos se kovin muuttuu. Ottaisinko itse enää kuitenkaan silikoneja? Kyllä minä voisin silikonit ottaa. Tosin en tässä nykytilanteessa. Olen omaan rintavarustukseeni tyytyväinen tällä hetkellä ja se taas johtuu siitä, että kehon rasvaprosentti on korkeampi kuin kisadieetin aikaan. Jos kuitenkin joskus imettäisin ja rinnat tyhjenisi ja niistä jäisi jäljelle vain nahkapussukat, kävisin ne varmasti täyttämässä. Jos naisen itsetunto on kiinni rinnoista, niin mun mielestä asialle saa tehdä jotain. Jos rintojen suurennusleikkaukseen lähtee vain sen vuoksi, että miellyttäisi muita, ei syyt leikkaukseen ole millään tavalla järkeviä ja asiaa pitäisi pohtia ehkä hiukan pidempään.

Eniten mua tollasessa rintaimplanttileikkauksessa pelottaa ne jälki-infektiot ja komplikaatiot. Lopputulos voi olla jotain lähtötilannetta paljon pahempaa. Olen nähnyt ja lukenut paljon tällaisista operaatioista miten kaikki on mennyt ihan pieleen.

Joten vaikka periaatteessa mulla ei ole silareita vastaan mitään, ni kyllä tää asia pitäis harkita kunnolla ennen kuin lähtee toteutusasteelle.

Mitä mieltä te olette silareista? Ottaisitteko itse?

Kuvat Pixabay

Know Your Lemons!

Minä olen nainen, sinäkin ehkä olet nainen. Meillä on siis jotain yhteistä. Rinnat. Nyt kysynkin, että kuinka usein sinä tunnustelet rintasi ylimääräisten kyhmyjen varalta, tai kuinka usein katselet peilistä rintojasi? Huomaisitko jos rinnoissasi tapahtuisi jokin muutos?

Vaikka olen sairaanhoitaja ja tiedän periaatteessa miten rinnat pitäisi tutkia ja miten usein se pitäisi tehdä, en silti tee tunnustelua tarpeeksi usein.  Se, että suihkussa pesen vartaloni ei riitä siihen, että tunnistaisin jonkin ylimääräisen rintakudoksessani. Silti, rintasyövän mahdollisuus kasvaa koko ajan kun ikää tulee lisää. Rintasyöpäriskiä lisää myös se, että en ole synnyttänyt, enkä siis koskaan imettänyt. Jotenkin ajatus siitä, että jokin kyhmy osuisi käsiini on jo ajatuksena pelkästään todella pelottava. Silti, mitä aikaisemmassa vaiheessa kyhmyn huomaisi, sitä nopeammin asialle voisi tehdä jotain.

Aina kyhmy ei kuitenkaan ole se ensimmäinen oire rintasyövästä. Joskus rintoja katselemalla voi huomata jonkin olevan pielessä. Rintojen muuttunut iho, esimerkiksi ns. appelsiini-iho, punoittava tulehdus rinnan alueella, tai nännin sisäänpäin vetäytyminen voivat olla ensioireita rintasyövästä. Joskus rinnasta saattaa tulla veristä tai kirkasta eritettä, sekin voi olla merkki rintasyövästä.

Know Your Lemons kuvaa tässä alla sitruunoiden avulla ensimerkkejä syövästä, jotka voi havaita ihan pelkästään katselemalla rintojaan.

lemons

Monilla meistä naisista rinnassa oleva kudos on möykkyistä ihan itsestään, ilman mitään ylimääräisiä kasvaimia. Sieltä olisikin tärkeä oppia tuntemaan, jos sinne rintaan ilmestyy jokin uusi patti tai muhkura. Kouluaikana ollessani leikkaussaliharjoittelussa, sain olla mukana useammassakin rintasyöpäleikkauksessa. Lääkäri oli todella pätevä ja kertoi koko ajan mitä teki. Rinta viillettiin auki, haettiin kyhmy ja poistettiin se, joskus poistettiin koko rinta. Vaikka kyhmy olisi kohtalaisen pieni, sen ympäriltä täytyy poistaa varmuuden vuoksi riittävästi kudosta, ettei syöpäsoluja jää kudokseen, poistetun kasvaimen ympärille. Kerran tuo leikkaava lääkäri antoi tuon poistetun kyhmyn minun käteeni.

Pitelin siis kädessäni syöpäkasvainta, joka oli poistettu naisen rinnasta. Se oli hiukan suurempi kuin herne ja tuo kasvain oli kivi kova. Vaikka sitä yritti litistää sormien välissä, ei kasvain muuttanut muotoaan.

Rintasyövän riskitekijät ovat useimmiten hormonaalisia, ja monet niistä liittyvät naisen normaaliin elämänkaareen. Riskiä sairastua rintasyöpään lisäävät jonkin verran varhainen kuukautisten alkamisikä, myöhään alkaneet vaihdevuodet, lapsettomuus, myöhäinen ensisynnytys, pitkäaikainen hormonikorvaushoito, ylipaino ja runsas alkoholinkäyttö.

lemons2

Kuinka voit itse tutkia rinnat?

Rinnat kannattaa tutkia joka kuukausi kuukautisten jälkeen. Tällöin ylimääräistä turvotusta on vähiten ja rinnat ovat pehmeät. Rintojen tutkiminen kannattaa aloittaa peilin edestä. Paita ja rintaliivit pois. Nostat molemmat kädet ylös ja lasket sitten kädet rauhallisesti alas. Tarkkaile liikkeen aikana, sekä alkuasennossa seisten, onko rinnoissa muodonmuutoksia tai sisäänvetäytymiä. Tarkasta myös nännit ettei niissä ole muodonmuutoksia, pysyviä sisäänvetäytymiä tai esimerkiksi veristä vuotoa.

Tämän jälkeen käy selin makuulle, siten rintarauhasten tutkiminen on helpompaa. Tutki rinta pehmein painalluksin ja liikkein, älä paina yksittäisillä sormilla vaan koko kämmenellä. Mikäli kovettumia on, ne tuntuvat käden ja rintakehän välissä. Tee tutkimus sekä toinen käsi alhaalla että ylhäällä. Käy koko rinnan alue huolellisesti läpi. Jos tunnet jonkin kyhmyn, se todennäköisesti on vaaraton, mutta silti lääkärin on hyvä se vielä tutkia.

Naiset, Know your lemons!