TERVEYSVALMENTAJA

2/4 lähiviikonlopuista käyty, puolet siis vielä jäljellä. Viimeisimmän viikonlopun aiheena oli itselle läheisin aihe eli ne elintapasairaudet. Tosin käsittelyssä oli monia muitakin sairauksia, mitkä voivat mahdollisesti vaikuttaa ihmisen liikkumiseen ja ravitsemukseen kuin vain nuo elintapasairaudet. Kaikkeen ei ihminen itse suinkaan voi vaikuttaa, vaikka kuinka yrittäisi ennaltaehkäistä. Tunneilla käytiin läpi tautioppia eri sairauksien pohjalta ja pääosin aihealueet olivatkin tuttuja itselleni. On mukava huomata, että jotain tietää. On myös mukava huomata, että osaa sanoa eri aiheisiin jo omaa näkemystä ja sitä, että mitä se todellisuus on tuolla kentällä.

Esimerkkinä potilasohjaus. Se on äärimmäisen tärkeä osa-alue sairaanhoitajan työssä. Potilaan ohjaaminen lääkkeiden vaikutuksista, sairaudesta itsessään ja elintavoista. Ne kaikki osa-alueet pitäisi hoitajan jota kuinkin osata ohjata potilaalle. Moni varmasti osaakin, mutta kuinka ohjaaminen käytännöstä toteutuu ja onko siihen aikaa? Ei varmasti sillä mittakaavalla kuin pitäisi olla. Ihminen ei voi ottaa kaikkea asiaa kerralla sisäänsä, ainakaan siten, että muistaisi ja ymmärtäisi siitä sitten vielä jotain. Pitäisi pystyä ohjaamaan asia kerrallaan. Kaiken lisäksi ohjaamisen tulisi jatkua sen jälkeen kun potilas kotiutuu esimerkiksi osastojakson jälkeen. Monet kuitenkin tipahtavat ns. oman onnensa nojaan. Terveysvalmentaja voisi auttaa ihmistä vaikka tässä vaiheessa, miten lähteä toteuttamaan sitä arkea ravinnon ja liikunnan puolesta.

Toinen aihealue mitä lähijaksolla käsiteltiin olikin liikunnan ja terveydenhuollon ammattilaisten yhteistyö. Sen tulisi olla kiinteämpää ja toisiaan tukevaa. Kuinka monella PT:llä on esimerkiksi käytössään taustajoukoissa lääkäri tai hoitaja keneltä voisi eri tilanteissa kysyä vinkkejä ja apuja, esimerkiksi asiakkaan lääkitykseen liittyen. Mun mielestä olisi loistavaa jos tällaista yhteistyötä tehostettaisiin. Liikuntakeskuksilla voisi olla ns. oma lääkäri jolle voisi erilaisia yleisiä asioita esittää.

Edelleenkin olen aivan super innoissani näistä koulutuspäivistä. Kouluttajat ovat olleet todella ammattitaitoisia joka jaksolla ja selkeästi tietävät mitä puhuvat. Kahdeksan tunnin päivät hurahtavat todella nopeasti ohi. Seuraavan viikonlopun aiheena meillä onkin sitten ravitsemus ja se miten edetä ruokavaliomuutoksessa. Lisäksi tietysti käydään ravitsemusasiaa läpi elintapasairaudet huomioiden.

Olisiko sinulla jotain kysyttävää tästä terveysvalmentaja -koulutuksesta?

LIIKUNTA ON LÄÄKE

Ensimmäinen lähiviikonloppu takana päin Trainer4you:n terveysvalmentaja- koulutusta. En voisi olla tyytyväisempi tähän koulutusvalintaan. Olen myös todella tyytyväinen meidän kouluttajaan joka osaa selittää vaikeita ja monimutkaisiakin asioita ihan sillä tavalla, että ne ymmärtää oikeasti. Päivät ovat pitkiä, kahdeksantuntisia, mutta ei päivät tunnu ollenkaan pitkälle, koska opiskeltava aihe on niin mielenkiintoista. Kurssilla meitä oli muistaakseni kymmenen tyyppiä. Joukossa oli miehiä ja naisia ja ikähaarukka oli laidasta laitaan. Opiskelijoiden taustat oli hoitoalalta personal trainereihin. Opiskelu on hyvin vuorovaikutteista, eli me keskustellaan paljon ja mietitään yhdessä asioita auki esimerkkien kautta. Tällä tyylillä asiat pystyy omaksumaan ehkä parhaiten.

Ekan viikonlopun aikana meillä oli aiheena esimerkiksi energia-aineenvaihdunta ja luustolihaksen biologia ja toiminta. Aiheet pyörii paljon sen ympärillä mitä me ollaan opiskeltu jo silloin kun opiskelin sairaanhoitajaksi. Näkökulma on vain hiukan erilainen ja ehkä joissain aiheissa mennään vähän vielä syvemmälle. Tämän valmennuskurssin tavoitteena onkin oppia kuinka ohjata ihmistä, jolla on jo jokin elintapasairaus tai sellaisen riski. Kuinka pienillä muutoksilla esimerkiksi ruokavalion tai liikunnan suhteen saadaan aikaiseksi jo isoja tuloksia ja muutoksia, eli toisin sanoen liikunta on lääke.

Seuraava lähijakso on tulossa jo viikon päästä viikonloppuna. Tällöin aiheena on ehkä se mistä minä tällä hetkellä tiedän ja osaan jo eniten, eli ne itse sairaudet. Keskitymme opiskelemaan näitten sairauksien syntymistä ja sitä miten ne vaikuttavat ihmisen elimistöön.

Mä olen miettinyt paljon sitä, että miten sitten koulutuksen jälkeen pääsen hyödyntämään oppimaani. Haluaisin päästä hyödyntämään osaamistani konkreettisesti ja tätä mun pitää miettiä, että mikä on se väylä miten lähden etenemään. Haluaisin oikeasti päästä ohjaamaan ihmisiä terveempään elämään ja motivoitumaan omia tavoitteita kohti.

Eli eikun mietintämyssy päähän!