OLLAKO YLIPAINOINEN JA ONNELLINEN

Vai normaalipainoinen ja onneton. Niin, sitä kannattaakin pohtia. Peruskysymys varmaan kuuluu, että mistä se hyvinvointi kaiken kaikkiaan koostuu. En todellakaan usko, että kukaan (terve) määrittää omaa hyvinvointiaan vaa’an lukemien kautta, mutta se voi kuulua siihen hyvinvoinnin palapeliin, mistä koko yleinen fiilis ja olotila koostuu.

Minä itse uskon siihen, että psyykkinen puoli on suuressa roolissa sen suhteen, että miten hyvin sä voit kokonaisvaltaisesti. Jos asiat on reilassa sun pään sisällä, sulla on energiaa myös huolehtia itsestäsi muuten. Jaksat ja haluat kiinnittää huomiota siihen miten syöt ja liikut. Olet onnellinen ja hymyilet. Jos taas psyykkinen olotila ei ole tasapainossa, ei varmasti monet muutkaan asiat ole tasapainossa. Niin se vaan taitaa suurimmaksi osaksi mennä.

Mietippä kolme tärkeintä asiaa elämässäsi. Voit listata ne ihan paperille ylös. Kirjaa tämän jälkeen asian perään numeroilla kuinka tärkeänä sitä pidät. Esimerkiksi näin:

Terveys 10

Perhe 10

Työ 7

Tämän jälkeen mietit noita samoja, itsellesi tärkeitä asioita siltä kannalta, että kuinka paljon oikeasti panostat noihin asioihin. Numeroi ne nyt jälleen arvioiden, että kuinka paljon asteikolla 1-10 panostat terveyteesi ja niin edelleen…

Terveys 7

Perhe 10

Työ 10

Jos lukemat on näissä sinulle tärkeissä asioissa samalla tasolla molemmissa kohdissa, teet asioita oikein. Panostat siis juuri niihin asioihin mitkä sinä itse koet itsellesi tärkeäksi. Kuitenkin melko usein on niin, että ihminen arvottaa esimerkiksi juuri oman yleisen terveytensä melko korkealle kun puhutaan elämän tärkeimmistä asioista, mutta kuinka paljon sitten sen terveyden eteen ollaan valmiita tekemään töitä, eli panostamaan siihen itselle tärkeään asiaan? Se ei aina täsmää sen kanssa miten tärkeänä se asia koetaan.

Hyvinvointia minulle tuo nauttia limu näissä maisemissa <3

Kun itselläni oli elämässä henkisesti raskas jakso vuosi sitten, en voinut myöskään fyysisesti hyvin. Jaksoin juuri ja juuri suoriutua päivän pakollisista askareista eli esimerkiksi työvuorosta. Työpäivä imaisi minusta kaiken sen mitä minussa oli annettavana per päivä. Loppupäiväksi sitten sulkeuduin kotiin, koska en jaksanut eikä kiinnostanut. On hullua miettiä sitä mitä koin silloin, eikä varmasti kovin moni ihminen ulkopuolelta katsoen voinut kuvitellakaan mitä koin sisälläni. En oikein jaksanut uskoa sitä itsekään. Vasta näin aikojen päästä pystyn tarkastelemaan tuota ajanjaksoa paremmin.

Olen ehdottomasti sitä mieltä, että ihminen ei voi eikä jaksa pitää itsestään huolta, jos psyykkinen puoli ei ole hommassa mukana. Psyykkiseen hyvinvointiin taas vaikuttaa tuhat pientä asiaa, jotka pitäisi ensin saada kuntoon, ensimmäiseksi yöunista liikkeelle lähtien. Säännöllinen elämänrytmi on tässä vahvasti mukana.

Eli jos ihminen on onnellinen hiukan ylipainoisena, mutta onneton normaalipainossa ja sen ylläpitämisessä, niin kumpiko olomuoto ihmisen pitäisi valita? Mielestäni tähän on vain yksi selkeä vastaus.

Mitä ajatuksia tämä herättää sinussa? Kumpiko sinulle on tärkeämpää; fyysinen vai henkinen hyvinvointi?

Blogitekstin kuvituksena minulle tärkeä asia asia, matkustelu ja sen tuomat kokemukset. Kuvat Syksyn Sardinian reissulta <3

Minusta tulee valmentaja!

Oon jo pitkään pohtinut mielessäni, että mitäs nyt? Mihin suuntaan lähden kehittämään seuraavaksi osaamistani. Olen aina ollut kiinnostunut terveydestä, hyvinvoinnista ja ravinnosta. Kaikki mikä tähän kuuluu on ollut lähellä sydäntäni. Sairaanhoitajaopinnot ja työkokemus on tuonut mulle valtavasti osaamista myös tältä kantilta katsottuna. Ymmärrän todella hyvin yksilön vastuun omasta terveydestä ja ennaltaehkäisyn merkityksen. Jokaisen meidän päivittäiset valinnat vaikuttaa paljon siihen minkälainen tulevaisuus meillä mahdollisesti on edessä. Toki, kaikkea ei voi ehkäistä pelkästään liikkumalla tai kiinnittämällä huomiota ravintoon, geeneillä on myös oma lusikkansa sopassa. Paljon me kuitenkin voimme tehdä oman terveytemme edistämiseksi. Myös esimerkiksi niissä tilanteissa kun joku tauti on jo todettu.

Helmikuusta lähtien pääsen toteuttamaan yhtä haavetta kun pääsen jälleen vähän erikoistumaan. Tässä koulutuksessa pääsen syventämään osaamistani ja tietotaitojani liittyen terveyteen ja ennaltaehkäisyyn esimerkiksi elintapasairauksien syntymisen suhteen. Sairaanhoitajan ammattini on suuri valtti tässä tulevassa koulutuksessa. Tavallaan minulla on jo hyvä pohja tähän koulutukseen. Tiedän sairauksista, niiden synnystä ja myös niiden ehkäisystä.

”Koulutus antaa ajantasaisen ja näyttöön perustuvan ymmärryksen siitä, miten eri elintapasairauksiin voidaan tuloksekkaasti vaikuttaa liikunnan ja ravitsemuksen keinoin. Koulutuksen jälkeen ymmärrät, milloin ja minkälainen liikunta kussakin tapauksessa on vaikuttavinta ja turvallista. Saat riittävät perustiedot ja -taidot elintapaneuvonnan perusteista sekä eri elintapasairauksien diagnooseihin pohjautuvasta liikunta- ja ravitsemusneuvonnasta.”

Eikö kuulostakin ihan mun koulutukselle? Mä jotenkin heti löysin itseni tuosta tekstistä.

Mikä valmentaja minusta siis tulee?

Koulutus alkaa Helmikuussa ja kestää ensi kevään ajan. Koulutuksen jälkeen minä pystyn sanomaan itseäni terveysvalmentajaksi. Aloitan siis Trainer4You:n koulutuksen täällä Jyväskylässä.

Noora, Sairaanhoitaja, Terveysvalmentaja. Aika upeaa!

 

Koulutus on hyvin kattava sisällöltään. Lähijaksoja opinnoissa on neljänä viikonloppuna. Ensimmäisen lähijakson aiheena on liikuntafysiologia, liikunnan perusperiaatteet ja ohjelmointi. Toisen lähijakson aiheena on liikuntakelpoisuuden arviointi, yleisien elintapasairauksien etiologia ja patologia ja liikunta lääkkeenä. Kolmas lähijakso pitää sisällään Ravitsemuksen merkitys yleisien elintapasairauksien synnyssä, ehkäisyssä ja hoidossa & Käyttäytymisien muutoksen tukeminen ja neljäs lähijakso käsittelee Asennon ja liikkeen merkitystä tuki- ja liikuntaelinsairauksien ehkäisyssä ja hoidossa, yleisten elintapasairauksien vaikutusta asennon- ja liikkeenhallintaan. Opinnot on ensisijaisesti tarkoitettu henkilöille jotka ovat käyneet jo jonkin pohjakoulutuksen liittyen terveyteen ja hyvinvointiin. Terveysvalmennus koulutus voisi sopia esimerkiksi personal trainereille, liikuntaneuvojillle, liikunnanohjaajille, fysioterapeuteille, terveydenhoitajille, lähihoitajille, sairaanhoitajille, lääkäreille ja apteekkien henkilökunnalle. Ilmoittautuminen on vielä auki, eli jos tuntui, että tää vois olla myös sun juttu niin eiku vaan koulunpenkille mun kanssa sieltä! Siihen liittyen minulla on tarjous teille. Terveysvalmentajakoulutuksen saa nyt mun kautta todella hyvään tarjoushintaan; 1390e (norm. 1590e). Ottakaa suoraan yhteyttä Trainer4You:n Nina Hahtalaan ([email protected]) ja kertokaa, että olisitte tulossa tähän koulutukseen ja, että luitte tarjouksesta mun blogista. :)

Lisää koulutuksesta voit käydä lukemassa täältä!

Minä näen jo silmissäni ne mahdollisuudet miten työssäni voin tätä uutta osaamistani sitten hyödyntää. Onpa haaveissa joskus ottaa ehkä jopa omia asiakkaita. Mikään ei ole palkitsevampaa kuin auttaa ihmistä toteuttamaan omia tavoitteitaan!

OON NIIN INNOISSANI, ETTÄ ETTE USKO!