Yllättävän moni lopettaa hormonaalisen ehkäisyn!

Itse kuulun nimittäin samaan porukkaan. Olen ollut jo useamman vuoden ilman hormonaalista ehkäisyä. Ehdin syömään e-pillereitä n. 18 vuotiaasta saakka. Söin pillereitä varmaan kahdeksan vuoden ajan. En muista mikä oli se lopullinen niitti joka sai itseni lopettamaan e-pillerit, mutta se oli elämäni yksi parhaimmista päätöksistä.

E-pillereiden lopettaminen sujui omalla kohdallani todella kivuttomasti. Olen lukenut ja kuullut monia juttuja pillereiden lopettamisesta. Monille iskee älytön akne, joillakin e-pillereiden lopettaminen vaikuttaa mielialaan. Itse pääsin e-pillereistä eroon todella helposti, ilman mitään sivuoireita. Päätin silloin, että tämän jälkeen en aloita enää koskaan mitään hormonaalista ehkäisyä.

Itselläni on aina olleet todella kovat kuukautiskivut. Edes e-pillerit eivät vieneet kipuja kokonaan pois. Ainut etu mikä e-pillereissä oli se, että pillereiden avulla pääsi kuukautisvuodosta käytännössä melkein kokonaan eroon ja kuukautiset tulivat tarkasti päivälleen. Itselleni lääkärini sanoi, että noin kolme vuotoa on hyvä vuodessa käydä läpi. Muuten e-pillereiden avulla voi pitää kuukautisvuodon poissa useammankin kierron ajan, mutta tämä on jokaisen e-pillereiden käyttäjän hyvä tarkistaa omalta lääkäriltään, että mitä lääkäri suosittelee juuri sinulle. Jossain vaiheessa voi tosin tulla läpivuotoa, jos kuukautisia siirtää useammat putkeen. Tällöin on hyvä pitää pillereistä tauko. Itselläni on aina ollut melkoisen epäsäännölliset kuukautiset, siis silloin kun en ole syönyt pillereitä. Nykyäänkin kuukautiset tulevat silloin kun huvittaa. Kiertoni on suunnilleen 27 päivää mutta se voi olla yhtä hyvin 35 tai 23 päivää.

Kuukautiskiertokalenteri!

Itselläni on käytössä puhelimessani sovellus, johon merkkaan aina kun menkat alkaa. Sovellus on laskenut kiertoni ja osaa ilmoittaa hedelmälliset päivät sekä sen milloin vuodon pitäisi suunnilleen alkaa. Sovellus helpottaa arkea todella paljon kun ei tarvitse miettiä, että milloin ne menkat tulee ja mikä aika kierrosta on menossa. Sen kuin kaivaa sovelluksen esille. Sovelluksen avulla voi myös pitää kirjaa oireistaan, jos nyt jotain oireita kuukautiskierto aiheuttaa. Sovellus löytyy Play-nettikaupasta ilmaiseksi Androidille ainakin. Sovelluksen nimi on Period Tracker tai kuukautiskiertokalenteri.

Kun lopetin e-pillerit ajattelin tosiaan, että mitään ylimääräisiä hormoneja en kehooni enää tunge. Onhan e-pillereistä varmasti hyötyäkin mutta itse ainakaan en juuri kokenut muita hyötyjä kuin sen minkä takia e-pillereitä syödään, ehkäisyteho ja kuukautisten säännöllisyys. Toki nuo ovat juuri ne syyt miksi e-pillereitä usein syödään, mutta haittavaikutuksia tuli useita. Turposin pillereiden voimasta useamman kilon ja se turpeus lähti pois kun lopetin pillerit. Lisäksi yleinen oire, minkä myös Taru allekirjoittaa, eli haluttomuus. Itselläni e-pillereitä vaihdettiin toiseen merkkiin tämän vaivan vuoksi, mutta eipä se oiretta helpottanut. Muitakin haittavaikutuksia ilmeni, joten koin paremmaksi olla ilman e-pillereitä ja se on kannattanut kyllä, ainakin omalla kohdallani.

Oma mielipiteeni onkin siis se, että on paljon parempi näin kun kropan luonnollista toimintaa ei sotketa millään ylimääräisillä hormoneilla, vaikka ne ns. elimistön luonnollisia hormoneja onkin.

Mitä mieltä sinä olet? Onko sinulla toisenlaisia kokemuksia? Olisi mielenkiintoista kuulla!

 

Mitä meidän cockerille kuuluu?

Viikko menty nyt kipulääkkeillä eteen päin. Eilen olin yhteydessä puhelimitse tähän ortopediin joka Lakun tutki silloin viimeisimmällä lääkärikäynnillä. Kerroin lääkärille miten Lakulla menee.

 

Miten Lakulla siis on mennyt?

Noh, viikko siis syöty kipulääkkeitä. Puolikas nappi aamuin illoin Rimadylia. Viikon aikana ei yhtään sellaista päivää etteikö Laku olisi ontunut. Eli toisin sanoen täydellistä vastetta ei saatu lääkkeellä. Kannoimme Lakun pissalle ja pois. Laku liikkui edellisen viikon aikana sen verran kuin itsestä tuntui hyvältä. Eli lähimetsässä tarpeiden teon ajan. Kotona tietysti Laku touhusi yksin mutta emme leikittäneet Lakua, ettei tulisi turhia hyppimisiä tai juoksuaskeleita. Surullista rajoittaa pentukoiraa, jonka tehtävä nimenomaan olisi juoksennella kivuttomasti tuolla metsässä sielunsa kyllyydestä.

Laku on syönyt ja juonut koko ajan tosi hyvin. Mitään muuta vaivaa ei näyttäisi olevan kuin tuo ontuminen. Se kyllä yksinään riittää, sehän kertoo, että Lakuun koskee. Noh, kun kerroin lääkärille tuon, että Laku on ontunut kipulääkkeestä huolimatta ja ontuu siis edelleen, lääkäri meni mietteliääksi. Hän alkoi puhumaan, että täytyy alkaa miettimään, että onko siellä kivun taustalla sitten kuitenkin jotain muuta. Panosteiitin pitäisi hyvin reagoida kipulääkkeille ja tällä annostuksella mitä Laku on kipulääkkeitä syönyt, pitäisi kipujen olla hallinnassa jopa niin hyvin, ettei kipuja pitäisi olla ollenkaan.

Sanoin lääkärille, että ei nyt vielä maalata piruja seinälle, että eikös tuo ole pitkäaikainen vaiva. No sitä se kyllä kuulema on, mutta kyllä sen tosiaan pitäisi reagoida kipulääkkeille. Ehdotin sitten sellaista, että jos kipulääkettä annosteltaisiin vielä vähän enemmän ja jos viikossa ei tapahdu suunnan muutosta positiivisempaan niin sitten tutkitaan uudelleen. Toisin sanoen Laku vetää kipulääkettä nyt kolmesti päivässä vielä viikon ajan. Lääkäri kyllä kirjoitti suoraan reseptin kahdelle viikolle. Toivotaan, että jotain reaktiota saataisiin tällä kipuun.

Tämän vaivan takia ollaan tosi herkillä koko ajan Lakun kanssa. Tarkkaillaan sen tassuttelua ja olemista ehkä liiankin tarkasti. Haukotaan henkeä kun poika juoksee pari porrasta ja pelätään koko ajan pahinta. Samaan aikaan noitten ontumisongelmien lisäksi uudet hampaat puskee kovaa vauhtia tulla. Puruhimot on jälleen valtavat. Kun ontuminen alkoi, Lakun pureminen rauhoittui. Ajateltiin, että se johtuu kivuista ja Laku ei nyt jaksa purra. Nyt kuitenkin pureminen on taas aktivoitunut ja Laku vaikuttaa muutenkin ehkä hiukan virkeämmälle. En tiedä liittyykö nämä tuohon kipuun vai ei, mutta tällaisia havaintoja ollaan tehty. Ehkä puruhalut väheni ihan luonnostaan hetkeksi ja nyt ne jälleen aktivoituu ja sillä ei ole kivun kanssa mitään tekemistä.

Ehkä kuitenkin jotain positiivista

Eilen illalla sain töihin mieheltäni iloisia videoita puhelimeen. Laku veti ihan hullua rallia pissareissullaan. Noita ralleja ei olekaan näkynyt nyt reiluun viikkoon. Poika juoksi ja leikki ihan älyttömästi. Lisäksi tänään Laku on venytellyt maireasti etutassuihin nojaten, silleen pylly pystyssä. :) Nämä on meille hyviä uutisia, koska näin Laku ei ole tehnyt kun kipuja on ilmeisesti ollut enemmän.

Eli viikko vielä seuraillaan. Pitää toivoa vielä enemmän, että vaiva alkaa pikkuhiljaa paranemaan.