Minusta tulee valmentaja!

Oon jo pitkään pohtinut mielessäni, että mitäs nyt? Mihin suuntaan lähden kehittämään seuraavaksi osaamistani. Olen aina ollut kiinnostunut terveydestä, hyvinvoinnista ja ravinnosta. Kaikki mikä tähän kuuluu on ollut lähellä sydäntäni. Sairaanhoitajaopinnot ja työkokemus on tuonut mulle valtavasti osaamista myös tältä kantilta katsottuna. Ymmärrän todella hyvin yksilön vastuun omasta terveydestä ja ennaltaehkäisyn merkityksen. Jokaisen meidän päivittäiset valinnat vaikuttaa paljon siihen minkälainen tulevaisuus meillä mahdollisesti on edessä. Toki, kaikkea ei voi ehkäistä pelkästään liikkumalla tai kiinnittämällä huomiota ravintoon, geeneillä on myös oma lusikkansa sopassa. Paljon me kuitenkin voimme tehdä oman terveytemme edistämiseksi. Myös esimerkiksi niissä tilanteissa kun joku tauti on jo todettu.

Helmikuusta lähtien pääsen toteuttamaan yhtä haavetta kun pääsen jälleen vähän erikoistumaan. Tässä koulutuksessa pääsen syventämään osaamistani ja tietotaitojani liittyen terveyteen ja ennaltaehkäisyyn esimerkiksi elintapasairauksien syntymisen suhteen. Sairaanhoitajan ammattini on suuri valtti tässä tulevassa koulutuksessa. Tavallaan minulla on jo hyvä pohja tähän koulutukseen. Tiedän sairauksista, niiden synnystä ja myös niiden ehkäisystä.

”Koulutus antaa ajantasaisen ja näyttöön perustuvan ymmärryksen siitä, miten eri elintapasairauksiin voidaan tuloksekkaasti vaikuttaa liikunnan ja ravitsemuksen keinoin. Koulutuksen jälkeen ymmärrät, milloin ja minkälainen liikunta kussakin tapauksessa on vaikuttavinta ja turvallista. Saat riittävät perustiedot ja -taidot elintapaneuvonnan perusteista sekä eri elintapasairauksien diagnooseihin pohjautuvasta liikunta- ja ravitsemusneuvonnasta.”

Eikö kuulostakin ihan mun koulutukselle? Mä jotenkin heti löysin itseni tuosta tekstistä.

Mikä valmentaja minusta siis tulee?

Koulutus alkaa Helmikuussa ja kestää ensi kevään ajan. Koulutuksen jälkeen minä pystyn sanomaan itseäni terveysvalmentajaksi. Aloitan siis Trainer4You:n koulutuksen täällä Jyväskylässä.

Noora, Sairaanhoitaja, Terveysvalmentaja. Aika upeaa!

 

Koulutus on hyvin kattava sisällöltään. Lähijaksoja opinnoissa on neljänä viikonloppuna. Ensimmäisen lähijakson aiheena on liikuntafysiologia, liikunnan perusperiaatteet ja ohjelmointi. Toisen lähijakson aiheena on liikuntakelpoisuuden arviointi, yleisien elintapasairauksien etiologia ja patologia ja liikunta lääkkeenä. Kolmas lähijakso pitää sisällään Ravitsemuksen merkitys yleisien elintapasairauksien synnyssä, ehkäisyssä ja hoidossa & Käyttäytymisien muutoksen tukeminen ja neljäs lähijakso käsittelee Asennon ja liikkeen merkitystä tuki- ja liikuntaelinsairauksien ehkäisyssä ja hoidossa, yleisten elintapasairauksien vaikutusta asennon- ja liikkeenhallintaan. Opinnot on ensisijaisesti tarkoitettu henkilöille jotka ovat käyneet jo jonkin pohjakoulutuksen liittyen terveyteen ja hyvinvointiin. Terveysvalmennus koulutus voisi sopia esimerkiksi personal trainereille, liikuntaneuvojillle, liikunnanohjaajille, fysioterapeuteille, terveydenhoitajille, lähihoitajille, sairaanhoitajille, lääkäreille ja apteekkien henkilökunnalle. Ilmoittautuminen on vielä auki, eli jos tuntui, että tää vois olla myös sun juttu niin eiku vaan koulunpenkille mun kanssa sieltä! Siihen liittyen minulla on tarjous teille. Terveysvalmentajakoulutuksen saa nyt mun kautta todella hyvään tarjoushintaan; 1390e (norm. 1590e). Ottakaa suoraan yhteyttä Trainer4You:n Nina Hahtalaan ([email protected]) ja kertokaa, että olisitte tulossa tähän koulutukseen ja, että luitte tarjouksesta mun blogista. :)

Lisää koulutuksesta voit käydä lukemassa täältä!

Minä näen jo silmissäni ne mahdollisuudet miten työssäni voin tätä uutta osaamistani sitten hyödyntää. Onpa haaveissa joskus ottaa ehkä jopa omia asiakkaita. Mikään ei ole palkitsevampaa kuin auttaa ihmistä toteuttamaan omia tavoitteitaan!

OON NIIN INNOISSANI, ETTÄ ETTE USKO!

Miksi lihavat selittelee lihavuuttaan?

Paljon puhutaan siitä, että pelkästään hoikka ihminen olisi terve ja hyvinvoiva. Tottahan se on, osittain. Painonhallinta yhdistettynä terveellisiin elämäntapoihin ehkäisee monia sairauksia. On tutkittu, että jopa kolmannes syövistä olisi ehkäistävissä liikunnallisella elämäntavalla, terveellisellä ruokavaliolla ja painonhallinnalla, linkki. Ei ole siis pötypuhetta, että ylipaino on haitallista. Toki, ylipainoinenkin voi olla terve ja liikunnallinen, mutta silti ylimääräinen rasva elimistössä  on jollain tapaa haitallista ja elimistöä kuormittavaa (ja normaalipainoinen voi olla ihan yhtälailla huonossa kunnossa ja kroppa voi sisältää paljon rasvaa). Kuitenkin kiinnittämällä huomiota näihin kolmeen asiaan, eli liikunnalliset elämäntavat, terveellinen ruokavalio ja painonhallinta, voitaisiin ehkäistä uusien syöpien syntymistä jopa 30-40%, joka tarkoittaa meidän väestöstä jopa 10 000 ihmistä vuodessa. Se on minun mielestä aika paljon.

Useasti ihmiset nousevat takajaloilleen kun puhutaan ylipainon haitoista. Aletaan vedota erinäisiin asioihin, haukutaan asian esille ottanut ja puolustellaan lihavuutta ja ylipainoa siltä kantilta, että ylipainoinen voi olla huomattavasti terveempi ja jopa parempikuntoisempi kuin hoikka kanssa sisarensa. Tottahan se on, mutta kuitenkaan aina ei asia näin ole. Miksi ylipainoa pitää puolustella? On olemassa paljon tutkimuksia siitä, eri suunnista katsottuna, että ylipaino on pidemmässä juoksussa haitallista. Ylipainoisella on yleensä enemmän rasvaa elimistössä, josta tuo ylipaino siis johtuu. Kun on rasvaa elimistössä, niin minnekäs se sitten kertyy? Ei rasva ole sellaista terveemmilläkään ylipainoisilla, että se hakeutuisi omaan pieneen lokeroon, missä se ei häiritse eikä hankaloita muiden elimien oloa ja toimintaa. Ei, rasva kertyy elimien ympärille ja tukkeuttaa suonia pidemmällä aikajänteellä. Esimerkiksi maksa on usein kovilla, jos sisäelimien ympärillä on runsaasti rasvaa, tämä koskee myös niitä niin sanottuja laihaläskejä. Rasvamaksa on ikävä seuralainen. Lisääpä sitten ylipainoon vielä tupakointi ja avottista. Lisäksi  puhuttaessa ylipainosta, vedetään usein se kortti esiin, että painoa on tullut sairauden tai lääkityksen vuoksi. Nämä ovat aivan eri asia, ja en todellakaan puhu tällaisesta ylipainosta tässä kirjoituksessa. Itse tarkoitan ylipainolla nimenomaan sitä itse hankittua, omien elintapojen myötävaikutuksesta syntynyttä ylipainoa.

Sillä on väliä mitä me syödään ja kuinka usein. Sillä on väliä, että liikutaanko me vai ei. Sillä on väliä oletko ylipainoinen vai et. Minun mielestä on ihan turha väittää, ettei ylipaino vaikuta välttämättä mihinkään. Olisi ihana päästä haastattelemaan esimerkiksi jotain sisätautilääkäriä siitä, miten he näkevät ja kokevat tämän keskustelun ylipainosta.  Minun mielestä perinteiset painoindeksi-kaaviot saa heittää romukoppaan, koska minun mielestä ne ei kerro kokonaisuudesta mitään. Ne kertoo vaan painon ja pituuden suhteen, joka taas ei kiinnosta ketään, ei ainakaan minua. On tyhmää, että monet terveydenhoitajat vaan edelleen tuijottaa noita lukuja kuin raamattua. Ihmistä ei katsota kokonaisuutena vaan lukuina.

Sitten toinen huomio. On täysin eri asia hyväksyä itsensä ylipainoisena. Se on hyvin tärkeää ja olen ehdottomasti sen kannalla, että kaikkien ihmisten, kokoon ja ulkonäköön katsomatta pitäisi hyväksyä itsensä sellaisina kuin ovat, mutta onko ylipaino terveydelle hyväksi on sitten eri asia. Ihmisen pitäisi pyrkiä rakastamaan itseään ja omaa kehoaan. Pitäisi jaksaa tehdä hyviä valintoja arjessa, kunnioittaen sitä omaa temppeliä, eli kroppaansa. Minä en tarkoita sitä, että koskaan ei saisi herkutella ja kaikki sokeri ja rasva pitäisi kieltä. Kaikkien ei myöskään tartte olla intohimoisia urheilijoita ja elää kurinalaista elämää. Ehei. On tärkeää kuitenkin kiinnittää huomioita siihen kokonaisuuteen. Onko joka päivä pakko herkutella? Onko omat päivittäiset ruokavaliovalinnat hyväksi yleiselle jaksamiselle ja terveydelle? Eikä pidä pelkästään tuijottaa niitä ruokia, pitää keskittyä myös siihen liikuntaan. Liikunnalla ja aktiivisella elämäntyylillä on suuri merkitys ihmisen kokonaisvaltaiseen terveyteen.

Liikunta on yksi tehokkaimmista (ja miellyttävimmistä) keinoista edistää terveyttä ja ylläpitää toimintakykyä. Se voi olla täsmäase, jolla ehkäistään tai hoidetaan tiettyä oiretta tai sairautta, mutta ennen kaikkea se on yleislääke, jolla oikein annosteltuna voidaan vaikuttaa edullisesti lähes kaikkiin elimistön toimintoihin. (Linkki)

Eikä ylipaino ole pelkästään yksilön ongelma. Ylipaino tulee kalliiksi yhteiskunnalle. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, eli thl kirjoittaa näin:

Lihavuus ja sen liitännäissairaudet kuormittavat terveydenhuoltoa ja aiheuttavat merkittäviä kustannuksia. Arvioilta 1,4−7 % Suomen kaikista terveysmenoista johtuu lihavuudesta.

Lihavuudesta ja siihen liittyvistä sairauksista aiheutui yhteiskunnalle vuonna 2011 arviolta n. 330 milj. euron kokonaiskustannukset. Valtaosa kuluista muodostui vuodeosastohoitopäivistä, lääkekustannuksista ja työkyvyttömyyseläkkeistä.

Mä tiedän, että tämä on herkkä aihe ja monet ei halua kuulla tähän liittyvää keskustelua ollenkaan. Haluaisin silti kuitenkin kuulla sun mielipiteen lihavuudesta ja sen merkityksestä terveyteen. Liittyykö ne edes toisiinsa millään tavalla. Oletko pohtinut omaa terveyttäsi? Minkä takia liikut tai et liiku? Miksi teet juuri niitä valintoja ruokakaupassa kuin nyt teet?

 

Muistutan tähän loppuun vielä sairaanhoitajaopiskelijoita tästä, klik!