Maisemakahvilan marjapiirakka

Itselle juhannus on vähän niin kuin joulu; silloin saa syödä hyvin ja koska on ns. yöttömän yön juhla, niin yölläkin saa syödä. Juhannuksen kunniaksi halusin leipoa jotain hyvää meidän kahvipöytään.

Sain vinkin reseptiin työkaveriltani. Tämä marjapiirakka oli ollut kuulema super hyvää. Piirakassa on herkullinen, suussa sulava murupohja ja sitä ihanaa murua siinä piiraan päälläkin! Työkaverini oli tehnyt piirakan raparperitäytteellä mutta itse käytin siihen marjoja. Tulee hyvää varmasti kummin vain. Valmistukseen meni aikaa noin tunti. Taikina oli nopea valmistaa ja työläin vaihe oli levittää pohjataikina uunipellille.

Tässä teillekin resepti suussa sulavaan hyvään <3

MURUSEOS:

8 dl vehnäjauhoja

3 dl sokeria

2 tl leivinjauhetta

2 tl ruokasoodaa

2 tl vaniljasokeria

250 g sulatettua voita tai margariinia

POHJATAIKINA:

noin 2/3 muruseoksesta
2 dl piimää
1 kananmuna

TÄYTE:

1 l raparperipaloja, omenaa tai marjoja
2 tölkkiä (2 x 250 g) maitorahkaa
2 dl sokeria
3 kananmunaa
3 tl vaniljasokeria

PINNALLE:

noin 1/3 muruseoksesta
Marjapiirakan valmistaminen lähtee liikkeelle pohjan kuivien aineiden sekoittamisella. Kun kuivat aineet ovat sekaisin keskenään, lisätään joukkoon sulatettu voi. Itse hämmensin tätä taikinaa puukauhalla ja se toimi vallan hyvin.
Sitten erittelet taikinan. Isompi osa taikinasta jää pohjaksi ja 1/3 ripotellaan sitten piiraan päälle ennen uuniin menoa.
Pohjataikinaan lisätään vielä kananmuna ja piimä ja tämän jälkeen koko komeus levitetään uunipellille. Nuolija on tässä hyvä apu! (Itse voi nuolla sitten kulhot puhtaaksi, taikina on hyvää. No ylläri, sokeria ja voita :D)
Levitetyn taikinan päälle lisätään täyte, eli ne raparperinpalat, marjat tai omenaviipaleet. Tämän jälkeen päälle kaadetaan rahka-kananmunasekoitus.
Ja tämän kaiken päälle ripotellaan sitten se erilleen otettu muruseos.
Tässä vaiheessa piirakka on valmis laitettavaksi uuniin. Uuni 175 asteeseen ja piirakka tuonne alatasolle noin 45 minuutin ajaksi. Parasta on antaa piirakan hiukan seisahtaa ennen tarjoilua, että massa hiukan jämäköityy. Piirakan kanssa voi tarjoilla vaikka vaniljajäätelöä tai vaniljakastiketta mutta menee piirakka ihan paljaaltaankin kahvin kanssa :)

Eikun kokeilemaan! Helppo resepti ja maistuu varmasti!

Kesäinen ylijäämäruoka

Vaikka ulkona ei olekaan vielä juuri kovin lämmin, on silti aina hyvä ilma grillata! Me entiset kerrostaloasujat olemme aivan hurmioituneita omasta terassista ja omasta uudesta grillistä. Olemme testailleet grilliä jo muutaman kerran ja joka kerran pitää todeta sama, että miten se voikaan olla niin hyvää tuo grillattu ruoka. Jopa tavalliset broilerinfileet maistuvat niin paljon paremmalta grillattuna kuin paistettuna.

Kevätsipulikin on tehnyt tulonsa jo ruokakauppoihin ja nyt siitä pitää nauttia kun pystyy. Laitan kevätsipulia raakana ihan joka paikkaan. Ruisleivän päällä se on erityisen hyvää ja uusien perunoiden, oivariinin ja kevätsipulin yhdistelmä on varma merkki kesästä, jota tulee kesäaikaan syötyä paljon!

Meillä on jäänyt nyt joka grillailuilta syömättä isoja määriä perunoita. Olemme ne tietenkin ottaneet talteen jääkaappiin. Yksi loistava idea uudelleenkäyttää keitetyt peruna on pyttipannu.

Nopeasti hyvää!

Esimerkiksi eilen, tein meille nopeasti ruokaa ennen kuin lähdimme ulos heittelemään frisbeegolffia (aivan huippu laji muuten!). Ruoka kypsyy nopeasti syönti kuntoon ja edelliseltä ruoalta jääneet jämät saa helposti hyödynnettyä paistamalla.

Paloittelin perunat pannulle ja paistoin niitä valkosipuliöljyssä. Lisäsin joukkoon paloitellun, grillatun broilerin fileen ja puolikkaan makkaran. Ruskistelin näitä pannulla ja kun nämä olivat valmiina, lisäsin pannulle vielä paistettavaksi kananmunia, kuten oikeaan pyttipannuun kuuluu.

Ruoan roskiin heittäminen on hirveää tuhlaamista. Tosin meillä sitäkin kyllä tapahtuu jonkin verran, pakko myöntää.

Nyt pitää vaan toivoa, että kelit tästä lämpenee ja grilliruoan pääsisi syömään useammin ulos. Ulos haluaisin touhuamaan nyt muuten, olen nimittäin nyt vähän hurahtanut viljelyyn. Haluan oman pienen viljelylaatikon ja heitän sinne kasvamaan sitten vaikka mitä!

Onko teillä suosituksia helpoista viljeltävistä, missä on varma sato? :)

aa että!