RAAKARUOKAA VAI NAPPULAA?

Ihan kuten ihmislapsellekin, niin myös koiralleen haluaa tarjota hyvälaatuista ja oikeanlaista ravintoa. Ruoalla on iso merkitys koiran terveyteen, aivan kuten meillä ihmisilläkin. Miksi siis syöttää jotain halpaa nappulaa, joka ei välttämättä edes sisällä riittäviä ja tarpeellisia ravintoaineita? No toki, joskus raha merkitsee ja jos rahatilanne on huono saattaa päätyä ostamaan sitä halvempaa ruokaa, mutta kyllä pääsääntöisesti pitäisi myös eläimelle pystyä tarjoamaan laadukasta ruokaa.

Kirjoitin eilen tuosta Lukan sisäsiisteydestä. Osittain myös ruoalla voi vaikuttaa eläimen pissaamiseen ja ainakin siihen, miten usein ja minkälaista kakkaa eläin tuottaa. Meillähän Luka ei ole ollenkaan perinteinen Cockeri. Cockerit ovat yleensä ahneita ruoan suhteen ja ilmeisen kaikkiruokaisia. Noh, meidän poika ei jaksa innostua juuri mistään ruoasta sen erityisemmin. Kuivatut kananfileet on pääasiallinen herkku, jota kyllä häntä heiluen odotetaan aina päivittäin. Alkuun meillä meinasikin olla ongelmia Lukan ruokailun suhteen. Ruokaa piti kaikkien pentuoppaiden mukaisesti tarjota kolme kertaa päivässä. No mitä jos pentu ei syö ruokaansa, eikä ainakaan kolmea kertaa päivässä? Pitääkö silloin katsoa peiliin ja todeta, että jaahas oma vika, oot huono koiranomistaja.

No ei todellakaan. En halua uskoa, että nuo ohjeet, mitä pentujen omistajille annetaan ja kerrotaan, olisi mitään sellaisia kiveen hakattuja ohjeita, että niistä ei saisi poiketa. Jokainen eläin on yksilö ja jokaisella eläimellä on omat tarpeensa. Toinen haluaa ruokaa kolmesti päivässä pienempiä määriä ja toinen pärjää kahdellakin annoksella aivan mainiosti. Me sit tehtiin kylmän viileästi sellainen ratkaisu, että vähennettiin ruokailut kahteen kertaan päivässä. Siltikin annosten koko oli pieni ja ruokaa jäi aina kuppiin. Toki me annettiin sitten palkkioina paljon kaikenlaista, että kyllähän se maha niillä herkuillakin täyttyy.

Mun kaveri jolla myös on koira vinkkasi, että heillä muuten syödään raakaruokaa. Sillä tavoin he olivat huomanneet, että kakan määrä oli vähentynyt ja sisäsiisteyskin sitä myöten oli parempi. Joten mekin päätettiin sitten ottaa pentunappulan rinnalle raakaruoka. Meillähän siis pentunappula imeytetään nesteeseen ennen tarjoamista. Tämä auttaa vähän siihen, että vatsan toiminta pysyy säännöllisenä, vaikka Luka kyllä juo muutenkin hyvin. Pentunappulan joukkoon laitettiin sitten yleensä lisäksi raejuustoa, ihan vain maun vuoksi, mutta sekään ei vielä ollut sitä thö herkkua Lukan mielestä ja ruoka jäi monesti osittain syömättä.

Pari viikkoa sitten tosiaan päätettiin aloittaa nappulan ja raejuuston rinnalle raakajauhelihaa. Aluksi raakajauhelihaa laitettiin ihan vähän, että maha kestää ja vain mauksi ja nyt jo vähän enemmän ja heti alusta asti meidän Luka on syönyt nuo raakalihalla höystetyt ruokakupit typötyhjäksi ja hyvällä ruokahalulla. Edelleen ollaan pysytty tuossa kaksi kertaa päivässä ruokinnassa. Aamuruoka tulee kello 7 aikaan ja iltaruoan poika saa sitten kun tullaan töistä, eli noin 16.30-18.00 (eikä siis koskaan tulla töistä 18.00, mutta ulkoilu tapahtuu ennen ruokaa, joten ruoka-aika voi venyä kello kuuteenkin). Noitten pääruokien lisäksi Luka saa päivittäin raakalihapullia ja kanankauloja pakasteesta ja sitten jotain purutikkuja, mutta ne purutikut ei taas maistu juuri ollenkaan.

Uskon, että pelkkä pentunappula ei vaan maistunut Lukan mielestä hyvälle, tai ainakaan niin hyvälle, että sitä olisi jaksanut kuppitolkulla päivittäin vetää. En halua uskoa, että me tällä tavalla saadaan meidän koirasta kasvatettua nirsoa. Mun mielestä on tärkeämpää se, että koiranpentu ylipäätään syö jotain.

Millaista ruokaa te syötätte teidän koiralle? Oletteko kokeilleet raakaruokaa?

Katsokaa miten ihana joulupuku <3