Ylimielistä on puolustella omaa työtään

Edellinen postaus keräsi valtavan näkyvyyden. Ihmisiä selkeästi kiinnostaa tämä aihe. Kommentteja tuli laidasta laitaan mutta eniten mua ihmetytti ne joissa mainittiin, että minä olin jotenkin ylimielinen kirjoittaessani tuota tekstiä. Mä omasta mielestäni neutraalisti kerroin kuinka asiat etenee päivystyksessä, se ei ole ylimielistä, se on fakta. Se on faktaa, että siellä ihmiset lokeroidaan kiireellisyyden mukaan. Se on faktaa, että kaikki potilaat ei kuulu päivystykseen vaikka ihmisellä olisikin oikeus mennä lääkärille, aina se oikea paikka vaan ei ole se päivystys.

Paljon tuli myös kommentteja siitä kuinka hoitajat kohtelevat ja käyttäytyvät potilaita kohtaan. Miksi ei kerrota jos jonot venyy ja potilaat joutuvat odottelemaan kauankin. Huono kohtelu osoitettiin etenkin nuoriin hoitajiin.

Muistan itse yhden kerran kun olin ns. paariodotuksessa valmistelemassa eli ottamassa sydänfilmiä ja verenpainetta ja muita perus mittauksia rintakipuisesta ihmisestä. Päivystys oli tuolloin todella ruuhkautunut ja potilaita oli siellä sun täällä ja osa todella oli saanut odotella lääkärille pääsyä kauan. Menin näppäilemään EKG-koneeseen potilaan tietoja. Samalla sain kuulla kun nämä kipeät ihmiset mutisivat olevinaan hiljaa yksinään siitä miten hoitajat ei tee mitään ja mikään ei etene ja aina päivystyksessä saa vaan odottaa. Äänenvolyymi oli juuri sellainen, että varmasti sen minäkin kuulisin.

Käännyin silloin ympäri ja sanoin kovalla kuuluvalla äänellä, että päivystyksessä hoidetaan tällä hetkellä hyvin akuuttia potilasta joka taistelee elämästään. Hoitajien kädet ovat tässä ihmisessä nyt kiinni ja kiireettömät ei välittömässä hengenvaarassa olevat ihmiset joutuvat nyt odottamaan. Sanoin, että teillä täällä ei varmaankaan ole hengenhätä. Potilaitten suut meni suppuun ja alkoi anteeksipyytely. Niin, joskus voisi potilaskin miettiä, että miten tuo asiansa julki. Tällainen käytös potilailta ei nimittäin ole harvinaista, se on päivittäistä.

Muistan myös sen kun potilaat urputtavat siitä, että kylläpä on kahvikuppi kädessä aikaa istua koneella tuollakin hoitajalla. Kyllä, monet hoitajat juovat kahvinsa ns. lennosta, koska ei ole aikaa mennä sinne kahvihuoneeseen. Siinä kahvin lomassa tehdään samalla myös töitä, että asiat etenisivät eli potilaat saisivat sen hoidon mitä lääkärit on kenenkin kohdalle määränneet.

päivystyspoli

Monesti hoito viipyy esim. niinkin mitättömän asian takia kun potilailta ei saada otettua jotain tiettyä näytettä. Esimerkiksi pissanäyte, voi kuulostaa vähäiselle mutta kertoo jo paljon tiettyjen oireitten kanssa. Eli jos sulta tullessa pyydetään pissanäyte niin anna se mahdollisimman nopeasti, että hommat etenee. Jos ei pissata niin juo vettä.

Miksi mediassa ei käsitellä sitä, miten kaupoissa yleensä on kauheat jonot kassoilla? Miksi ei valiteta kun se tietty leipä on aina loppunut. Eikö se leipien tilaaja osaa tilata oikeaa määrää sitä leipää, ettei se aina loppuisi kesken. Eikö ne kauppiaat osaa lisätä niitä kassoja sinne ruuhka-ajaksi, miksi ihmisiä seisotetaan jonossa kun ihmisillä ois varmasti paljon parempaakin tekemistä?

Palatakseni vielä tähän, että potilaille tiuskitaan. Jokaisessa työyksikössä on ihan satavarmasti niitä tyyppejä jotka ovat omaan työhönsä tympääntyneitä ja sitten on niitä joilla riittää persoonaa eikä aina niin positiivista sellaista. Se heidän persoonansa on vaan sitten sellainen, että vastaukset saattavat olla tylyjä äkkiseltään kuultuna.

Niin ja totta kai meidän tehtävä on helpottaa ihmisen oloa jos se suinkin vaan on jotenkin mahdollista toteuttaa. Monesti siirretään aulassa istuvia kipeitä tai huonovointisia potilaita pitkälleen, päänsärkypotilaita yritetään järjestellä pimeisiin huoneisiin ettei äänet ja valot vaan pahenna oloa. Kaikki tämä tehdään kyllä jos vaan suinkin on mahdollista. Ongelman ydin piilee siinä kun päivystys on miehistöltään usein jo alun alkaenkin alimitoitettu niin silloin mitään ylimääräistä ei ehdi tekemään, vain sen kaiken pakollisen. Harmittaa todella usein itseänikin se, että oot nähnyt jonkun potilaan tullessa ja et ole kerennyt välttämättä tunteihin käydä katsomassa, että mitenkähän se jaksaa. Se tuo hirveän olon itselle mutta sitten toisaalta jos en olisi ollut hoitamassa sitä toista niin se ei välttämättä eläisi enää. Nää on näitä priorisointeja joita joudutaan päivystyksessä tekemään joskus muiden potilaiden kustannuksella ihan vaan sen takia kun meitä on usein aivan liian vähän siellä työssä.

Jotkut kehoittivat kommenteissaan miettimään mitä me hoitajat voisimme tehdä paremmin, ettei potilailla olisi niin paha olla siellä päivystyksessä. No yksi asia on se, että resursseja tulisi lisätä. Silloin meillä olisi aikaa olla läsnä hiukan enemmän siinä potilaan rinnalla. Meillä olisi aikaa käydä siellä aulassakin kysymässä, että mitenkä voit ja jakselet. Nyt sitä aikaa ei valitettavasti ole ja asiat menee miten menee. Onko tämä ylimielistä?

peace&love
peace&love

Odottelua päivystyspolilla

Odottelua päivystyspolilla

Oletko joskus joutunut päivystykseen mennessäsi odottelemaan kohtuuttoman kauan? Meneekö sinua pienemmällä vaivalla odotteleva ihminen edelle ja pääsee nopeammin vielä kotiinkin? Se ärsyttää, uskon sen.

Päivystyksen käytännöt ei vaan varmasti aukea ihmisille jotka ei asioista tiedä mitään. Ärsyttää lukea iltapäivälehdistä ja Facebookista kommentointia siitä miten hoitajat ei tee työtään ja tyhjässä päivystyksessä joutuu odottelemaan kohtuuttoman kauan.

Haluan nyt avata muutamia asioita miksi päivystyksessä joutuu odottelemaan.

Ensinnäkin, päivystyksessä potilaat hoidetaan kiireellisyys järjestyksessä. Ne ketkä meinaa kuolla käsiin tai kenelle aiheutuisi suurta haittaa sen vuoksi jos hoitoa ei aloiteta esimerkiksi 10 minuutin sisällä saapumisesta hoidetaan ensin, oli aulassa sitten kuinka monta kymmentä päätä tahansa odottamassa.

Odottelua

Päivystykseen tullessa sinut jututtaa sairaanhoitaja. Samalla kun hän kyselee sinulta sinun oireista ja vaivasta, niin samalla hän tekee hoidontarpeenarviointia. Sairaanhoitaja miettii sen, että kuinka nopeasti sinun on päivystyshoitoa vaativan ongelman kanssa kohtuullista odottaa. Painotan sitä, että päivystykseen tulisi hakeutua ensinnäkin vain siinä tapauksessa jos sinulla on päivystyshoitoa vaativa vaiva, joka ei voi odottaa seuraavaan päivään tai siihen kun oma terveyskeskus jälleen palvelee. Päivystys ruuhkautuu usein näiden ei-päivystyksillisien vaivojen takia. Huomioi myös se, että ambulanssilla sinä et pääse automaattisesti suoraan lääkärille! Samanlainen hoidontarpeenarviointi tehdään ambulanssilla tuleville potilaille.

Päivystyksessä on triage-luokat joilla potilaat luokitellaan kiireellisyysjärjestykseen. Se vastaanottava hoitaja, eli triagehoitaja määrittelee sinun vaivan kiireellisyyden. Tiimeissä olevat hoitajat voivat muuttaa sitä kiireellisyyttä, jos verikokeissa tai voinnissa tapahtuu muutosta suuntaan tai toiseen, siihen reagoidaan ja triage-luokkaa voidaan vaihtaa. Joskus harmillisesti päivystykseen tulee paljon C tai D-luokan potilaita. Eli niitä yleisimpiä luokkia, ei niin kiirellisiä, ei välitöntä hoitoa vaativaa. Ja sitten jos heitä on useita niin jonkun täytyy aina odottaa, kaikkia kun ei voida mitenkään hoitaa yhtäaikaa, ei ole tiloja eikä henkilökuntaa. A ja B triageluokan potilaat menevät aina muiden edelle.

Huomioitava seikka on myös se, että päivystyksessä on useampia lääkäreitä yleensä kello 8-22 välillä. Jokaiselle lääkärille on määritelty se oma potilasryhmä joita he keskittyvät tutkimaan. Päivystyksessä on mm. kirurgeja, sisätautilääkäreitä, neurologi ja näistä jokainen tutkii vain niitä oman erikoisalan potilaita, paitsi jos on hiljaista tietyllä erikoisalalla, niin sitten autetaan muita tiimejä. Eli vaikka yhden huoneen ovi kävisikin ja sinne menee joku sellainen henkilö joka on tullut päivystykseen  sinun jälkeen ja näyttääkin vielä olevan paremmassa kunnossa kuin sinä, niin just se lääkäri ei välttämättä edes pystyisi sinua tutkimaan. Ei sisätautilääkärit tutki kirurgisiapotilaita eikä kirurgit hoida esimerkiksi diabeetikoita.

Hyväkuntoiset esimerkiksi sisätautilääkärille ohjatut potilaat joutuvat odottamaan myös joskus sen takia jos tuolla maakunnassa sattuu jotain hyvin akuuttia. Joku voi saada sydäninfarktin tai muuta hyvin akuuttia. Ambulanssi antaa päivystykselle ennakkoilmoituksen, jossa he kertovat milloin tulevat ja mitä tuovat. Tällöin valitettavasti se sisätautilääkäri joutuu keskeyttämään esimerkiksi just sun papereihin tutustumisen, VAIKKA juuri sinä olisitkin ollut vuorossa seuraavana. Hänen pitää keskittyä täysillä tähän akuuttiin potilaaseen,  joka on tulossa ja joka ei voi jäädä odottelemaan hoitoa vaan hänen hoito on aloitettava heti.

Mitenkäs sitten akuutit flunssat ja poskiontelovaivat ja kuumeilut. Jos yleisvointi on hyvä, niin nämä potilaat ohjautuvat joko peruslääkärille tai sitten sairaanhoitajan vastaanotolle. Yleensä tälle lääkärille joutuu odottelemaan kaikista pisimmän aikaa, koska yleensä näitä lääkäreitä ei ole kuin yksi ja yleensä nämä vaivat ei varsinaisesti ole sitä mitä päivystyksessä pyritään hoitamaan. Flunssat ja poskiontelovaivat sun muut perinteiset nuhaflunssat hoidetaan siellä omassa terveyskeskuksessa arkiaikana, tai siis pitäisi hoitaa.

Se on tietenkin hoitajien ja lääkäreiden vika

Jonot päivystyksissä ei helpota sillä, että hoitajien työtä haukutaan ja kritisoidaan. Hoitajat pystyvät tekemään asioita tiettyyn pisteeseen valmiiksi. Hoitajat pystyvät lääkitsemään kipeät potilaat vain perinteisellä Burana + Panadol kombolla, muuhun ei ole lupaa. Muut lääkkeet on lääkärin määräyksen takana. Kaiken lisäksi, lääkärit haluavat usein nähdä kipeän potilaan kipeänä, eikä lääkittynä, mutta toki esimerkiksi murtumien arviointiin ei kivunhoito vaikuta.

Hoitajat usein tilaavat verikokeita ilman lääkärin erillistä määräystä, ihan vain sen takia, että homma olisi sujuvampaa. Virallisesti niin ei tarvitsisi tehdä mutta hoitajat yrittävät nopeuttaa asioita, että sitten kun potilas menee lääkärin vastaanotolle, niin mahdolliset verikoetulokset olisivat jo lääkärin käytettävissä eikä enää tarvitsisi odotella niitä. Joskin kyllä usein sisätautilääkärit haluavat niin spesifejä tutkimuksia, että on parempi odotella se lääkärin määräys niistä verikokeista.

Paljon tulee myös kritiikkiä, että humalaiset häiriköt ja sekavat potilaat hoidetaan ripeämmin kuin kunnolliset ja rauhalliset potilaat. No, tässä on se näkökulma, että yritetään saada se päivystys rauhallisemmaksi. Päivystyksessä on usein lapsipotilaita, eikä heidän tarvitse nähdä sekavia, kiroilevia humalaisia. Toisekseen sekavasti käyttäytyvä ihminen sitoo yleensä useamman hoitajan itseensä, eli se on sitten pois kaikilta niiltä muilta ketkä päivystyksessä hoitoa odottelee. Eli toisin sanoen, kun nopeasti hoidettava eli pienellä vaivalla mutta paljon hoitajia työllistävä potilas saadaan eteenpäin, jää käsiä sitten muiden potilaiden hoitoon paremmin, vaikka se ehkä epäreilulta voi kuulostaakin.

Luin yhden esimerkin eräältä keskustelupalstalta. Henkilö valitti kun oli joutunut istumaan murtuneen jalan kanssa useita tunteja päivystyksessä. Henkilö oli kuulostellut vaivaansa pari päivää jo tätä ennen kotona, eli mikään tuore murtuma ei siis ollut kyseessä. Jos kärsii odotella murtuneen jalan kanssa kotona kaksi vuorokautta niin sitten muutaman tunnin odottelu päivystyksessä tuskin enää haittaa tekee. Näitä tällaisia asioita arvioidaan juurikin triagehoitajan toimesta, kun tehdään hoidontarpeen arviointia.

Saako töissä puhua muuta kuin työasioita?

Monet valittavat myös siitä kun hoitajat juttelevat keskenään, joskus jopa nauravatkin töissä vaikka aula pursuaa potilaita. Nämä hoitajat joilla on aikaa juoruta ja vitsailla, niin miksi he eivät hoida potilaita? No tästä päästään siihen, että hoitajat on todennäköisesti tehneet voitavansa. He odottelevat, että lääkäri antaisi lisää määräyksiä mitä tehdä. Voitte uskoa kun kerron, että joka ikinen hoitaja päivystyksessä toivoisi mielummin, että se päivystys olisi tyhjä kuin tupaten täysi ja hommia tehdään sen eteen, että ihmiset pääsisivät eteenpäin joko kotiin, terveyskeskukseen tai osastolle.

Monet myös valittavat sitä, että päivystyksen aula on ollut täysin tyhjä, siellä on vain joku Maija Meikäläinen ollut odottamassa pääsyä lääkärille. Tiedoksi vain teille kaikille aulaodottajille, että ne huonokuntoisimmat potilaat hoidetaan jossain ihan muualla kuin siellä käytävillä ja aulassa. Yöaikaan päivystyksessä on vähemmän työntekijöitä. Jos akuuttihoitohuoneessa on yksi vaikka elvytettävä, se sitoo jo neljästä viiteen hoitajaa, helposti. Miettikää, yksi potilas sitoo viisi hoitajaa?! Sitten siihen viereen pari muuta melkein yhtä akuuttia hoidettavaa. Mistä revitään hoitajat heille? Siinä tapauksessa se aulan Maija saa jatkaa valitettavasti odotteluaan.

On se kyllä ikävää kun joutuu omaa ammattiaan ja tekemisiään puolustelemaan. Mitenkä paljon iltapäivälehdissä kirjoitellaan vain kaikkea negatiivistä siitä mitä hoitajat tai lääkärit tekevät. Milloin olisi aika keskittyä johonkin positiiviseen?