Miksi lihavat selittelee lihavuuttaan?

Paljon puhutaan siitä, että pelkästään hoikka ihminen olisi terve ja hyvinvoiva. Tottahan se on, osittain. Painonhallinta yhdistettynä terveellisiin elämäntapoihin ehkäisee monia sairauksia. On tutkittu, että jopa kolmannes syövistä olisi ehkäistävissä liikunnallisella elämäntavalla, terveellisellä ruokavaliolla ja painonhallinnalla, linkki. Ei ole siis pötypuhetta, että ylipaino on haitallista. Toki, ylipainoinenkin voi olla terve ja liikunnallinen, mutta silti ylimääräinen rasva elimistössä  on jollain tapaa haitallista ja elimistöä kuormittavaa (ja normaalipainoinen voi olla ihan yhtälailla huonossa kunnossa ja kroppa voi sisältää paljon rasvaa). Kuitenkin kiinnittämällä huomiota näihin kolmeen asiaan, eli liikunnalliset elämäntavat, terveellinen ruokavalio ja painonhallinta, voitaisiin ehkäistä uusien syöpien syntymistä jopa 30-40%, joka tarkoittaa meidän väestöstä jopa 10 000 ihmistä vuodessa. Se on minun mielestä aika paljon.

Useasti ihmiset nousevat takajaloilleen kun puhutaan ylipainon haitoista. Aletaan vedota erinäisiin asioihin, haukutaan asian esille ottanut ja puolustellaan lihavuutta ja ylipainoa siltä kantilta, että ylipainoinen voi olla huomattavasti terveempi ja jopa parempikuntoisempi kuin hoikka kanssa sisarensa. Tottahan se on, mutta kuitenkaan aina ei asia näin ole. Miksi ylipainoa pitää puolustella? On olemassa paljon tutkimuksia siitä, eri suunnista katsottuna, että ylipaino on pidemmässä juoksussa haitallista. Ylipainoisella on yleensä enemmän rasvaa elimistössä, josta tuo ylipaino siis johtuu. Kun on rasvaa elimistössä, niin minnekäs se sitten kertyy? Ei rasva ole sellaista terveemmilläkään ylipainoisilla, että se hakeutuisi omaan pieneen lokeroon, missä se ei häiritse eikä hankaloita muiden elimien oloa ja toimintaa. Ei, rasva kertyy elimien ympärille ja tukkeuttaa suonia pidemmällä aikajänteellä. Esimerkiksi maksa on usein kovilla, jos sisäelimien ympärillä on runsaasti rasvaa, tämä koskee myös niitä niin sanottuja laihaläskejä. Rasvamaksa on ikävä seuralainen. Lisääpä sitten ylipainoon vielä tupakointi ja avottista. Lisäksi  puhuttaessa ylipainosta, vedetään usein se kortti esiin, että painoa on tullut sairauden tai lääkityksen vuoksi. Nämä ovat aivan eri asia, ja en todellakaan puhu tällaisesta ylipainosta tässä kirjoituksessa. Itse tarkoitan ylipainolla nimenomaan sitä itse hankittua, omien elintapojen myötävaikutuksesta syntynyttä ylipainoa.

Sillä on väliä mitä me syödään ja kuinka usein. Sillä on väliä, että liikutaanko me vai ei. Sillä on väliä oletko ylipainoinen vai et. Minun mielestä on ihan turha väittää, ettei ylipaino vaikuta välttämättä mihinkään. Olisi ihana päästä haastattelemaan esimerkiksi jotain sisätautilääkäriä siitä, miten he näkevät ja kokevat tämän keskustelun ylipainosta.  Minun mielestä perinteiset painoindeksi-kaaviot saa heittää romukoppaan, koska minun mielestä ne ei kerro kokonaisuudesta mitään. Ne kertoo vaan painon ja pituuden suhteen, joka taas ei kiinnosta ketään, ei ainakaan minua. On tyhmää, että monet terveydenhoitajat vaan edelleen tuijottaa noita lukuja kuin raamattua. Ihmistä ei katsota kokonaisuutena vaan lukuina.

Sitten toinen huomio. On täysin eri asia hyväksyä itsensä ylipainoisena. Se on hyvin tärkeää ja olen ehdottomasti sen kannalla, että kaikkien ihmisten, kokoon ja ulkonäköön katsomatta pitäisi hyväksyä itsensä sellaisina kuin ovat, mutta onko ylipaino terveydelle hyväksi on sitten eri asia. Ihmisen pitäisi pyrkiä rakastamaan itseään ja omaa kehoaan. Pitäisi jaksaa tehdä hyviä valintoja arjessa, kunnioittaen sitä omaa temppeliä, eli kroppaansa. Minä en tarkoita sitä, että koskaan ei saisi herkutella ja kaikki sokeri ja rasva pitäisi kieltä. Kaikkien ei myöskään tartte olla intohimoisia urheilijoita ja elää kurinalaista elämää. Ehei. On tärkeää kuitenkin kiinnittää huomioita siihen kokonaisuuteen. Onko joka päivä pakko herkutella? Onko omat päivittäiset ruokavaliovalinnat hyväksi yleiselle jaksamiselle ja terveydelle? Eikä pidä pelkästään tuijottaa niitä ruokia, pitää keskittyä myös siihen liikuntaan. Liikunnalla ja aktiivisella elämäntyylillä on suuri merkitys ihmisen kokonaisvaltaiseen terveyteen.

Liikunta on yksi tehokkaimmista (ja miellyttävimmistä) keinoista edistää terveyttä ja ylläpitää toimintakykyä. Se voi olla täsmäase, jolla ehkäistään tai hoidetaan tiettyä oiretta tai sairautta, mutta ennen kaikkea se on yleislääke, jolla oikein annosteltuna voidaan vaikuttaa edullisesti lähes kaikkiin elimistön toimintoihin. (Linkki)

Eikä ylipaino ole pelkästään yksilön ongelma. Ylipaino tulee kalliiksi yhteiskunnalle. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, eli thl kirjoittaa näin:

Lihavuus ja sen liitännäissairaudet kuormittavat terveydenhuoltoa ja aiheuttavat merkittäviä kustannuksia. Arvioilta 1,4−7 % Suomen kaikista terveysmenoista johtuu lihavuudesta.

Lihavuudesta ja siihen liittyvistä sairauksista aiheutui yhteiskunnalle vuonna 2011 arviolta n. 330 milj. euron kokonaiskustannukset. Valtaosa kuluista muodostui vuodeosastohoitopäivistä, lääkekustannuksista ja työkyvyttömyyseläkkeistä.

Mä tiedän, että tämä on herkkä aihe ja monet ei halua kuulla tähän liittyvää keskustelua ollenkaan. Haluaisin silti kuitenkin kuulla sun mielipiteen lihavuudesta ja sen merkityksestä terveyteen. Liittyykö ne edes toisiinsa millään tavalla. Oletko pohtinut omaa terveyttäsi? Minkä takia liikut tai et liiku? Miksi teet juuri niitä valintoja ruokakaupassa kuin nyt teet?

 

Muistutan tähän loppuun vielä sairaanhoitajaopiskelijoita tästä, klik!

Mitä itsestäsi ajattelet?

Sen ei pitäisi muodostua siitä, mitä muut ympärilläsi sinusta ajattelevat. Sinä voit olla minkä muotoinen ja kokoinen tahansa, kunhan vain itse pidät siitä, mitä olet.

Yhtälailla, ei minusta kaikki tykkää. Joitakin ärsyttää ja ällöttää minun naama ja se on minulle ihan ok. Ei kaikkien todellakaan tarvitse minusta tykätä. Itseasiassa riittää, että ne minulle tärkeimmät ihmiset tykkää minusta ja niihin tärkeimpiin ihmisiin kuuluu myös minä itse.

En ole missään vaiheessa koskaan kehuskellut millään tavalla, millään ominaisuudellani. Joku kommentoi edelliseen tekstiini, että en ole niin wow- kuin luulen olevani. Miten niin en ole? Minä olen juurikin niin wow kuin itse ajattelen olevani! Miksi ihminen ei saa ajatella itsestään, et ei vitsi minä olen WOW! Siis sillä tavallahan ihmisten pitäisi pystyä ajattelemaan itsestään, itseään arvostaen. En silti ole millään tavalla täydellinen, jopa minussa on vikoja. Minulla on löysää, enkä varmasti ole ihannepainossani oman itseni enkä vaa’an mielestä. Koskaan en ole niin väittänyt, että olisin. Minulla on arpia ja selluliittia joista mielelläni luopuisin ja paljon vaikka mitä muuta.

Silti saan tykätä siitä mitä näen, kun peilistä katson. Niin jokaisen muunkin pitäisi tykätä, oli sitten minkä kokoinen tahansa ja mitä tahansa muut ajattelisivat sinusta. Mielipiteitä tähän maailmaan mahtuu, jokaista ei voi, eikä todellakaan tarvitse miellyttää.

Yksi tärkeimmistä asioista on se, että hyväksyy itsensä sellaisena kuin on. Minä tykkään itsestäni tällaisena. Jos minä puhun, että en pidä ylipainosta enkä lihavuudesta, niin se tarkoittaa, että minä en niistä pidä. Minä en arvostele ketään yksittäistä ihmistä, en ylipäänsä ihmistä, vaan minä puhun siitä ihrasta joka kertyy itse kenenkin vartaloon, just sinne minne sen ei tarvitsisi kertyä.

Jos puhun, että en tykkää läskistä niin miksi se otetaan arvosteluna ihmisiä kohtaan? Iltalehden sivuilla oli artikkeli ja siinä oli tällainen lausahdus: Sanat merkitsevät sitä, mitä niiden halutaankin merkitsevän. Jos negatiivisena pidetty termi nähdään sanana muiden joukossa, se menettää kykynsä satuttaa.  http://www.iltalehti.fi/pinnalla/2016100522419911_iq.shtml  Tuossa kyseissä artikkelissa sana oli läski.

Se millainen minä olen ja mitä itsestäni ajattelen, ei muodostu siitä mitä te muut minusta ajattelette, ei todellakaan. Kun puhun näin, niin joku varmasti saa taas syyn sanoa minua ylimieliseksi. Ei ole ylimielistä pitää itsestään. On tervettä sanoa, että tykkää itsestä ja siitä minkälainen on.

MINÄ OLEN WOW!

Voitko sinä rehellisesti sanoa samaa?