KESÄRUOKA ON HELPPOA JA HYVÄÄ!

Meidän talouden ruokaympyrä koostuu arkena aika pitkälle jauhelihasta, kanasta, riisistä, perunasta ja pastasta. Lisäksi luonnollisesti kasvikset löytää tiensä myös meidän lautaselle. Jostain syystä en koskaan kyllästy jauhelihaan, vaikka sitä meillä syödäänkin varmasti suurimmaksi osaksi proteiinin lähteenä. Yleensä me paistetaan jauheliha ja tehdään pulipataa, eli makaroonia ja jauhelihaa sekaisin.

Kesällä ruokaan tulee panostettua hiukan enemmän. Tai en mä tiedä voiko sanoa, että ruokaan panostetaan, koska eihän se ole sen ihmeellisempää. Valmistaminen vain on erilaista, koska tulee grillattua niin paljon. Tämän vuoksi kesällä tulee syötyä broileria paljon enemmän kuin talvella. Nimittäin paistinpannulla paistetut broilerin fileet ei oikein tahdo minulle enää maistua, mutta grillattuna broileri on todella hyvää.

Vuosi sitten kun muutimme omaan rivitaloon, ostimme heti ensimmäisenä grillin. Sellaisen ihan tavallisen halvahkon kaasugrillin. Tänä vuonna startattuamme grillikauden jo alkukeväästä huomattiin se, että tarvitsemme meille uuden grillin. Me grillataan niin paljon ja niin usein, että tämä entinen grilli ei enää palvellut meidän tarpeitamme. Niinpä alkoi uuden grillin metsästys.

Mies sai tässä asiassa olla tirehtööri. Mä en ymmärrä noista tehoista tai muistakaan grillin saloista mitään, joten luotan mieheen tässä asiassa. Kriteereinä oli, että grillissä piti olla tehoja enemmän ja enemmän pinta-alaa grillaamista varten kuin vanhassa grillissämme.

Löysimme Grillikauppa sivuston ja tuollapa riittikin sitten valikoimaa. Mies löysi sieltä sitten meille sopivan grillin. Hiukan isomman, tehokkaamman ja monipuolisemman kuin edellinen oli. Nyt tässä meidän uudessa grillissä voi keittää perunatkin samalla. Grilli toimii kaasulla ja siinä on useampi poltin. Jopa minä osaan käyttää tätä meidän grilliä 🙂 Ja on muuten tehokas. Entisessä grillissä lämpöjen piti olla ihan kaakossa koko ajan ja sen seurauksena aloitettiin grillaaminen vanhasta tottumuksesta sitten tällä uudellakin. No makkarathan vähän sitten kärtsäsi. Sanoin miehelle, että ehkä tässä grillissä voi jopa vähän säätää näitä lämpöjä 😀

Me rakastetaan grillata kanaa, tietysti makkaraa ja etenkin kasviksia ja täytettyjä herkkusieniä. Kun me aletaan syömään, meidän terassin pöytä on niin täynnä kaikkea, että voisi luulla, että syöjiä on enemmänkin kuin vaan me kaksi. Tosin grillataan myös silloin tällöin meidän kavereiden kanssa. Se on kivaa 🙂

Kuuluuko grillaaminen sun kesään?

IHMISET KÄRSII, KOIRAT KÄRSII, HELLE TAPPAA!

Nyt on tämän viikkoa saanut lukea turhautumiseen asti iltapäivälehtien otsikoita ja Facebookin eri ryhmistä kauhistelua tämän helteen takia. Yksi viikko vähän kesäisempää meininkiä ja porukka on ihan loppu. Eläimet kärsii ja ihmiset kärsii. Tuntuu, että ihmiset on menneet ihan paniikkiin helteiden takia.  Ollaanko me näin vieraannuttu kesästä? Kauanko näitä helteitä on kestänyt, viikon?

Se on totta, että mummoja tuupertuu helteiden vuoksi. Ikäihmiset ei juo tarpeeksi. Eikä syö. Tai sitten jos juodaan, niin juodaan pelkkää vettä ja suolat huuhtoutuu hikoillessa ja vettä lipittäessä. Se on kuitenkin joka kesäinen ilmiö, että mummoja tuupertuu, tai siis ainakin silloin kuin lämmöt nousevat täällä Suomessa tuonne +25 asteen tienoille. Onhan se myös kropalle raskasta, etenkin jos on jotain perussairauksia. Tottakai on hienoa, että ihmiset välittää ja varoittaa kanssaeläjiään helteen vaaroista. Kyllähän se oikeasti vaaroja tuo arkeen, jos ei pidä itsestään tai eläimistä huolta.

Silti. Jokapäiväinen valitus ja vauhkoaminen lämmöstä on älytöntä. Ihmiset joilla on koira, on ihan hepakassa kun ei pääse lenkille koiran kanssa eikä tiedetä miten koiran kanssa nyt pärjää, koska on niin helle. Joitakin kauhistuttaa se ettei koira pääse lenkille. Se, että koira on vähemmällä liikunnalla muutaman päivän, ei vaurioita koiraa millään tavalla. Koiraa ei pidä juoksuttaa helteessä, eikä tieten tahtoen kävelyttää kuumalla asfaltilla, muutoin koira kyllä pärjää. Joku vertasi koiran asfaltilla kävelyä siihen kun ihminen siinä kävelisi avojaloin. Joo, koiran tassut kestää hiukan enemmän kuin ihmisen tassut. Vai kuinka moni teistä käppäilee -20 asteen pakkasessa avojaloin?

Jos koiralla on kuuma, niin koiraa voi kotona viilentää kotikonstein. Meillä ainakin karvaturri koira, joka on vielä musta, pärjää oikein hyvin. Me viilennetään kaveria suihkussa säännöllisesti. Vaihdetaan vesi normaaliakin useammin, että se pysyy viileänä. Me ei käydä ulkona päiväsaikaan lenkeillä. Ainoastaan pissalla ja sit lepoon. Ei leikitä ylimääräisiä ja viimeinen mitä mies on tehnyt, on että se laittoi pakastimeen pussilakanan ja sillä viilentää koiraa (ja itseään hetkellisesti). Konsteja on monia. Lisäksi tietty uimassa käyminen kuuluu meidän aktiviteetteihin. Miettikääpä miten kulkukoirat pärjää ulkomailla. Siellä helteet on vielä kovempia ja kestää kuukausia, asfaltti polttaa ja merivettä ei tohtisi oikein janoissaan juoda. Lukasta näkee, että helle vaikuttaa siinä, että hän on tyytyväinen lyhyeen lenkkiin illalla ja, että ruoka ei maistu.

Koirat ja ihmiset pärjää, kunhan vain pitää maalaisjärjen touhussa mukana. Syöminen ja juominen on tärkeää. Lisäksi, jos oikein on kuumuudelle herkkä, ei pidä hakeutua keskipäivän paahteeseen tieten tahtoen, eikä helteellä tarvii tehdä mitään ihmeempiä.

Camoon valittajat, kesä on kerran vuodessa. Suomessa se helle kestää yleensä muutaman päivän. Kyllä te kestätte. Kohta on taas kylmää, märkää ja pimeää. Vaihtuu se valituksen aihe ihan pian 😀

Edit. Tänään taitaa jo sataa.