VARAS JA NARKKI

Aina silloin tällöin lehtien otsikoissa vilahtaa juttuja siitä miten hoitajat, eli lähi- ja sairaanhoitajat ovat varastaneet työpaikoiltaan lääkkeitä. Joskus lääkkeet saattavat olla ihan perinteisiä kipulääkkeitä, joita saisi ihan vaikka apteekista ilman reseptiä, mutta joskus hoitajat ovat varastaneet huumausaineeksi luokiteltavia lääkkeitä. Nämä vahvat kipulääkkeet päätyvät usein hoitajan itsensä käyttämäksi eli toisin sanoen hoitaja on koukussa huumausaineeseen.

Olen monesti miettinyt, että miten hoitaja päätyy tähän tilanteeseen, että varastaa ja alkaa piikittämään lääkkeitä itseensä, sitten vielä jotenkin suoriutuu töistään. Joskus käy niin, että potilas ei ole saanut hänelle tarkoitettuja kipulääkkeitä vaan ne on menneet hoitajalle itselle. En käsitä tuollaista. Taustalla syynä voi olla hoitajan oma kipulääkekoukku, joka on tullut vaikka vamman tai leikkauksen seurauksena johon hoitaja on joutunut syömään vahvoja lääkkeitä ja koukuttuu sitten tätä kautta. Joskus henkilö vaan ajautuu huumeitten käyttäjäksi, myös hoitajasta voi tulla narkomaani ihan kuten kenestä tahansa muusta. Tilaisuus tekee varkaan joskus.

Mutta kun ei pitäisi tehdä. Jokainen hoitaja tietää, että etenkin huumausaineeksi luokiteltavia lääkkeitä kytätään tosi tarkasti. Kulutusta seurataan ja kaikki poikkeamat selvitetään juurta jaksaen. Ei kukaan hoitaja voi olla niin tyhmä, että kuvittelee ettei jäisi kiinni. AINA JÄÄ KIINNI. Jos käytät potilaalle tarkoitettuja annoksia tai vaikka varastat suoraan lääkehuoneesta, molemmissa tapauksissa jää kiinni.

Minulla on jonkin verran kokemusta tästä aiheesta, nimittäin eräässä harjoittelussa opiskeluaikoina minun silloinen ohjaaja kärysi lääkeainevarkaudesta. Sitäkin oli jatkunut jo pidempään. Kun minä sain kuulla tästä tapahtuneesta minun harjoittelulta ja kaikelta opitulta katosi pohja hetkellisesti. Minä olin ihan tosi järkyttynyt. Se ohjaaja oli aivan maailman paras, osaava ja ammattitaitoinen. Sitähän se ei vie pois, että jos sinä olet lääkeainekoukussa, niin kyllä sinä silti osaat asiasi ja tämä minun ohjaaja osasi. Hän oli hyvin arvostettu työntekijä omassa yksikössään. Virheiden vaara ja potilasturvallisuus kyllä varmasti kasvaa, etenkin jos työskentelee aineitten vaikutuksen alaisena

Niin vain kuitenkin kävi, että hänkin jäi lopulta kiinni. Kyllähän minä kieltämättä jo harjoitteluaikana mietin, että miten hövelisti esimerkiksi Oxanestia käytetään tai vedetään ruiskuun valmiiksi odottamaan potilaita. Ei välttämättä kysellä lääkäriltä edes mitään lupia, mutta opiskelija-minä ajatteli, että se on tämän yksikön tapa toimia ja opiskelijana minä en ala kyseenalaistamaan tällaista asiaa. Olihan minulle sanottu, että sain ohjaajakseni osaston varmaan parhaan ja osaavimman hoitajan. Kyllä hän varmasti tietää miten toimitaan. Ja niin minä sitten toimin hänen oppien mukaan.

En usko, että tämä minunkaan ohjaaja olisi koskaan kuvitellut jäävänsä kiinni tästä. Eihän hänessä ulospäin ollut nähtävissä mitään ihmeellistä. Ei näkynyt piikitettyjä käsivarsia tai mitään. Ennemminkin päinvastoin. Minun mielestä hän oli aina suihkun raikas töihin tullessa. Yritin oikein jälkikäteen miettiä, että olisinko voinut huomata jotain hänen käytöksessä tai olotilassa, mutta en, en saanut mitään päähäni mistä olisin voinut epäillä mitään tällaista tapahtuvaksi. Ainoastaan se minua ihmetytti, että kyseisen hoitajan nimi oli aina huumausaineiksi luokiteltavien lääkkeitten lääkekorteissa, kerta toisensa perään, joskus jopa muistan nauraneeni ääneen tuota asiaa kun koko lääkeainekortti oli täynnä tämän hoitajan kuittauksia.

Jossain vaiheessa hän sitten jäi kiinni. Joku kai näki jotain tai hälytyskellot alkoivat soida. Hän jäi ensiksi sairaslomalle ja sitten kokonaan töistä pois. Voitte varmaan kuvitella ne kaikki huhut mitä tuosta lähti liikkeelle. Toivon sydämeni pohjasta, että tämä ihminen on nykypäivänä saanut itsensä irti näistä touhuista ja hakenut apua. Voin edelleen vilpittömästi sanoa, että tämä kyseinen hoitaja oli minun opiskeluaikojen harjoitteluiden paras ohjaaja. Häneltä opin varmasti eniten.

Tällaista ei pitäisi päästä tapahtumaan, mutta kuinka sen voi estää?

Miten lääkevalvontaa voitaisiin parantaa?

Kuvat Pixabay

DNR, ESBL, MRSA, KK ja VTI. SIIS TÄH?

Hoitotyössä vilisee termejä toinen toisensa perään. Jotkut termit ovat tuttuja joillekin puhekielestä ja osa taas on ihan ennen kuulumattomia. Uutena hoitajana (ja joskus vähän vanhempanakin :D) sitä voi olla tuolla hoitotyössä joskus ihan ulalla, etenkin jos lääkäri kirjoittaa määräyksiinsä omia merkintöjään, jotka ei ole niin yleisesti käytössä ja sitten näitä määräyksiä pitäisi lähteä toteuttamaan. Toinen esimerkki on se, että lääkäri juttelee näillä lyhenteillä tai termeillä potilaalle tai hänen omaisilleen. Lääkärinkierron jälkeen voi hoitajana varautua siihen, että koko kierto ja sen sisältö kannattaa käydä potilaan ja omaisten kanssa selvällä suomen kielellä uudelleen läpi. Ajattelinkin listata hiukan tähän niitä termejä joita ehkä itselle tulee tuolla työelämässä eniten eteen. Pian osastoilla aloittaa valmistuvat tai jo valmistuneet hoitajat esimerkiksi kesätöiden merkeissä ja eri lyhenteiden ja termien kanssa tulee varmasti sormi suuhun monta kertaa.

Näitä termejä riittää kyllä!

Addu eli adrenaliini, jota käytetään lääkkeenä esimerkiksi yleisesti elvytyksissä. Jos potilas menee elottomaksi sairaalaan ulkopuolella, kannattaa soittaa lanssi, eli ambulanssi. Ennen elottomuutta potilas voi valitella esimerkiksi rikiä, eli rintakipua.

Potilaalla voi olla artsikka ja sehän on arteriakanyyli, jota kautta voi mittailla verenpaineita ja ottaa näytteitä. Artsikka löytyy yleensä ranteesta tai nivusesta, valtimosta siis kuitenkin. Artsikka laitetaan yleensä päivystyksessä tai teholla anestesialääkärin toimesta.

Kollapeerata tai kollapsi eli pyörtyminen.

Melena. HYI YÖÖÖK. Jokainen joka on koskaan hoitanut melenoivaa potilasta tietää sen hajun. Eli melena ei ole kaunis naisen nimi vaan veriuloste.

Deffa. Tämän olen opettanut miehellenikin, nykyään puhutaan myös sydäniskurista, eli se jysäyttäjä jolla annetaan sydämeen sähköä elvytyksessä jos kyseessä on kammiovärinä tai kammiotakykardia, mutta käytetään tätä suunnitellustikin esimerkiksi potilaille joilla on eteisvärinä.

Juoppohulluus eli delikka. Virallinen termi delirium. Delirium voi tulla myös ilman alkon käyttöä.

Jos potilas on erkassa, niin kannattaa ottaa selville, että miksi hän on erkassa. Erkassa olevat potilaat hoidetaan siis eristyksenä. Yleensä heillä on jokin herkästi leviävä tauti, kuten ripuli eli ripsa tai MRSA, joskus puhutaan myös marsusta, eli metisilliinille resistentti (eli vastustuskykyinen) sairaalabakteeri, ESBL eli tietyn bakteerin hankkima ominaisuus olla vastustuskykyinen antibiooteille. Tällainen bakteeri kasvaa hyvin usein virtsassa.

Potilaalla voi olla Fa eli flimmeri eli eteisvärinä tai VF eli kammiovärinä. Toinen näistä värinöistä on hoitamattomana kuolettava, tiedätkö kumpi? Jos potilaalla on sairaalassa tämä toinen, kuolettava rytmi, niin tällöin hälytetään usein paikalle MET:ti eli sairaalansisäisiin hätätilanteisiin tarkoitettu ryhmä.

Kun potilas on saanut sydämen vajaatoimintaansa tarpeeksi furkkua eli furesista eli nesteenpoistolääkettä, hänen hengenahdistuksensa alkaa helpottamaan ja kuntouttamaan kutsutaan fyssari, eli fysioterapeutti.

Varo sitä katikkapussia!

Monilla potilailla on katikka eli virtsakatetri. Parasta on huomata, että edellisen kerran tyhjentämisen jälkeen pussi on jäänyt auki ja virtsat on valuneet lattialle.

Monille potilaille tiputellaan keittistä, nakkelia tai natikkaa, eli tavallista keittosuolaliuosta, eli NaCl 0,9%.

Syöpäpotilailla löytyy joskus metareita, eli metastaaseja. Ne on varsinaisen syöpäkasvaimen lähettämiä etäpesäkkeitä, joita voi löytyä mistä päin vaan ihmisen elimistöä. Metarit ovat usein maligneja eli pahanlaatuisia. Usein tällaiselle potilaalle, jolla tauti on levinnyt, käytetään kivunhoitona MO:ta tai morkkua eli Morfiinia. Se on hyvin vahva opiaatti.

Nokkis, NML eli tutummin nenämahaletku.

VTI, pissiitti, virtsiitti. Jos vanhus menee sekavaksi, voi joskus taustalla olla virtsatieinfektio. Mittaa potilaalta tällöin lpö ja rr, ei haittaa varmasti tee myöskään Spo2 ja vs, eli lämpö, verenpaine happisaturaatio ja verensokeri. Kannattaa myös tehdä suoraan virtsan stixi, eli liuskakoe, jotta näet onko virtsassa infektion merkkejä.

Vanhuksilla voi olla lääketieteellisin perustein tai potilaan ja omaisten tahdosta asetettu DNR (Do not resuscitate ) tai DNaR (Do not attempt resuscitation) eli elvytyskielto.

Tällaisia hoitoalan termejä minulle tuli mieleen. Puuttuuko listalta sinun mielestä joku tosi oleellinen, heitä termit ja lyhenteet kommenttiboksiin! :)