Lukan toimenpide

Luka alkaa olemaan jo terveitten kirjoissa torstaisen toimenpiteen jäljiltä. Eihän se siis suoranaisesti sairas ollut missään vaiheessa. Alakulmamaitohampaat vaan ei irronneet ajallaan ja uudet pysyvät hampaat puhkesi osittain väärään kohtaan. Tämän vuoksi jouduttiin viemään Luka eläinlääkärille hoidettavaksi. Toimenpide, eli hampaiden poisto kesti noin 40 minuuttia ja toimenpidettä varten Luka nukutettiin. Ihan kuin Strömsössä ei tämäkään toimenpide mennyt. Hampaat oli sen verran kiinni, että niitten irti kiskomiseen oli pitänyt käyttää voimaa ja sen seurauksena ainakin toinen poistettava hammas oli mennyt paloiksi. Näitä pieniä paloja oli sitten pitänyt kaivella tuolta leukaluun / ikenen syövereistä ja ientä oli jouduttu avaamaan vähän reilummin tätä varten. Tähän leikkaushaavaan Lukalle laitettiin sitten sulavat ompeleet. Toinen poisto kuoppa jätettiin auki.

Poitsu oli ihan nukuksissa vielä kun me se haettiin lääkäristä. Se oli saanut opiaatteja ja muita kipulääkkeitä sekä puudutuksen leukaan. Torstai-ilta ja osittain yökin meni valvoessa Lukaa. Perjantaina alettiin olla jo voiton puolella. Ruoka maistui perjantaina aamusta jo tosi hyvin. Annettiinkin sille ihan pelkkää jauhelihaa. Vuorokausi meni ilman ruokaa, koska ensiksi piti olla ravinnotta ennen toimenpidettä ja sitten oltiin niin pökerryksissä, ettei syöminen maistunut. Kaikkea kovaa ollaan jouduttu välttämään muutama päivä toimenpiteen jälkeen. Suuhun ei saa antaa pureskeltavaksi kovia leluja tai puruluita. Myöskään mitään vetoleikkejä ei saa harrastaa, ettei nuo poistokuopat vaan aukea uudelleen ja, että tikit pysyisi paikallaan.

Lisäksi saatiin eläinlääkäriltä lähtiessämme mukaan kipulääkkeitä ja hoito-ohjeet. Kipulääkkeitä annettiin vaan kahtena päivänä, koska poitsu vaikutti kivuttomalle ja virkeälle omalle itselleen. Hoito-ohjeet sen sijaan meni näin; Lukalla on siis kontrolli kuukauden päästä hampaiden suhteen, että onhan uudet hampaat noussut oikeille paikoilleen. Tähän saakka joudutaan tekemään Lukalle hammasvenytystä sormin päivittäin. Eli joudutaan työntämään noita uusia kulmahampaita 6-10 kertaa päivässä minuutti kerrallaan ulospäin, ettei ne vaan ala kasvaa ristiin ja sisäänpäin. Aikamoista hommaa.

Oon katsellu Lukan suuhun ja ainakin toinen hammas on mun mielestä jo sille kuuluvalla paikalla. Lisäksi oon saanu kuulla, että Cockereilla on tälleen pentuna hirmuisen kapea leuka ja hampaat ei monestikaan mahdu olemaan kunnolla suussa. Kuitenkin leuka sitten kasvaa myös nopeasti ja vinotkin hampaat sujahtaa yleensä helposti omille paikoilleen. Toivotaan näin.

Ei nimittäin haluta yhtään mitään hammas- tai ylipäänsä mitään terveysongelmia meidän koiralle.

Jokohan nää eläinlääkärissä juoksemiset nyt riittäisi?

HUONOA TUURIA KOIRANPENTUJEN KANSSA

Kun päättää ottaa lemmikin pitää tiedostaa, että ainut kulu mitä lemmikki tuo ei ole sen ostohinta. Lemmikin ruoka maksaa ja lääkärikulut maksaa. Esimerkiksi koiranpennulla on säännöllisiä rokotuksia useampi ennen yhden vuoden ikää. Lisäksi lemmikille voi sattua tapaturmia tai niillä voi olla jotain synnynnäisiä sairauksia jotka vaativat jatkuvaa lääkitystä tai leikkauksia. Näinhän kävi meidän ensimmäisen pennun kanssa. Mikään hoito ei Lakua kuitenkaan auttanut. Onneksi meillä oli Lakulle vakuutus. Oltaisiin varmasti vararikossa oltu muuten kaikkien niiden menojen vuoksi. Otimme Lukalle myös vakuutuksen heti kun se tuli meille. Tällä kertaa otettiin henkivakuutus, tai siis sellainen vakuutus joka kattaa myös jos koira kuolee tapaturmaisesti tai muuten ennen aikaisesti.

Minä menin jotenkin optimistisesti ajattelemaan, että ehkä selvittäisiin ainakin edes ensimmäinen pentuvuosi ilman ylimääräisiä lääkärikäyntejä Lukan kanssa. Rokotuksilla me ollaan käyty ihan normaalisti, mutta nyt sitten on tälle iltapäivälle varattuna Lukalle aika lääkärille maitohampaiden vuoksi. Kulmahampaat alhaalta ei suostu irtoamaan ja uudet puskee jo vierestä melkein läpi ikenien. Se olisi sitten taas pidettävä koiraa ravinnotta rauhoittamisen / nukutuksen vuoksi. Koiraa tökitään neuloilla ja kiskotaan hampaita suusta. MIKSI meidän koirilla on näin huono tuuri?

Muut hampaat vaihtuu kyllä…
Poika on vähän sähköinen :D

Tämä vaiva on ehkä kuitenkin hiukan yleisempi ja helpompi kuin mitä Lakun jalkojen ongelmat. Aikaa varatessa listasta löytyi ihan (maito) kulmahampaiden poisto, eli ilmeisesti muillakin pennuilla tätä vaivaa tavataan. Siltikin mietin, että miksi ne hampaat ei vaan voineet irrota ilman mitään toimenpiteitä. Edellisen kerran kun näin, että koira rauhoitetaan oli se kerta kun veimme Lakun toiseen leikkaukseen. Leikkausta Lakulle ei koskaan kuitenkaan enää tehty, vaan poika päästettiin kivuista.

Yritän kuitenkin ajatella, että tässä hoidetaan ennemminkin terveyttä kuin sairautta. Otetaan joutavat kulmahampaat pois, että uudet hienot ja pysyvät hampaat mahtuisivat tulemaan ja kasvamaan oikeille paikoilleen. Rahaa tähän taas menee ja en tiedä kattaako vakuutus edes tällaisia menoja?

Onko mun lukijoiden joukossa ketään kenen koiranpennulta olisi jouduttu poistamaan maitohampaita? Oliko toimenpide helppo ja miten koira toipui?