OSAAKO AIKUISET KÄYTTÄÄ VIINAA?

Usein kuulee puhuttavan, että nuoriso ei osaa käyttää alkoholia. Tulee tappeluita ja muita lieveilmiöitä silloin kun nuoriso kokoontuu juhlimaan, ihmiset herkästi paheksuu. Olen kuitenkin omin silmin  nähnyt sen miten ne on ennemminkin aikuiset jotka ei osaa käyttää viinaa. Sanoisin, että etenkin nykyajan nuoret osaa käyttäytyä paljon siivommin ja rauhallisemmin kuin aikuiset ja ns. vanhempi väestö, kun otetaan alkoholia. Nuorten raittius on lisääntynyt ja humalajuominen vähentynyt viimeisten viidentoista vuoden aikana. Lisäksi alkoholinkäytön aloitus on siirtynyt myöhemmäksi kuin ennen, se jos mikä on mahtava juttu. Humalakulttuurissa varmaan tapahtuu muutenkin jonkinlaista elämistä. Enää ei ole niin siistiä lähteä juomaan. Ennemminkin arvostetaan terveellisiä elämäntapoja ja raittiutta. Entisajan nuoret eli nykypäivän keski-ikäiset ja tätä vanhemmat juo itsensä enemmän räkäkänniin ja he sitten herkemmin sikailee turuilla ja toreilla ja erilaisissa tapahtumissa. Toki, nuoretkin tämän osaa edelleen.

Luin tilastoja eri tapahtumista. Tangomarkkinat ja Iskelmä Festivaalit ovat varmasti yleisöltään sellaisia tapahtumia, että eniten siellä on +30 vuotiaita ihmisiä. Nämä tapahtumat ovat korkeilla sijoilla, jossa mitataan esimerkiksi väkivaltatilastoja erilaisista tapahtumista ympäri suomea. Toki, en osaa sanoa minkä ikäisiä nämä rähinöitsijät ovat olleet, mutta yllättävä sattuma kuitenkin. Esimerkiksi Weekend Festival, jossa ikäraja tapahtumaan taitaa olla 15 vuotta, poliisitehtäviä ja väkivaltatehtäviä oli todella vähän. On Weekendeillä toki vanhempaakin väestöä.

Itse olen päässyt sivusta seuraamaan opiskeluaikoina tätä aikuisten ihmisten juomiskulttuuria. Olin töissä ravintolan narikassa reilun vuoden varmaan. Urpoimmat tyypit oli ne iäkkäämmät juhlijat. Ja kyllä, en häpeile sanoa urpot. Jos aikuinen ihminen vetää hirveet liiskat, hävittää itse narikkalappunsa ja tulee ravintolaillan jälkeen haukkumaan ravintolan työntekijöitä, eli esimerkiksi minut sinne narikkaan, niin tyyppi on urpo. Näitä tällaisia tyyppejä oli kaiken lisäksi useita. Ne ei siis rajoittuneet muutamaan esimerkkiin. Tyypillisin vuodenaika tavata näitä tyyppejä oli pikkujoulukausi tai joku muu pyhä. Kielenkäyttö osasi olla todella törkeää ja tietenkään takaisin et voi sanoa samalla mitalla, koska olet asiakaspalvelutehtävissä ja sun pitää vaan niellä kaikki.

Monissa perheissä käytetään viinaa surutta, vaikka perheen lapset olisivat kotona. On eri asia nauttia lasi viiniä ruoan kanssa, kuin käydä Alkossa ostamassa perjantaipullo kotiin ja tintata se kerralla. Lapsia yleensä hyvitellään ostamalla isot säkit karkkia tai antamalla rahaa. Ulkonakin saa olla hiukan pidempään kuin normaalisti. Varmasti aika tuttu juttu monessa perheessä. Seuraavana päivänä kotona vanhemmat makaa krapulassa ja sitten syödään pitsaa ja katsellaan televisiota. Tiedätte varmaan sanonnan ”sivistyneesti viiniä”. Onko se enää sivistynyttä jos viiniä menee arki-iltaisinkin lasi tai kolme? Monet naiset ottaa sivistyneesti viiniä. Sivistynyt annos saattaa olla yhtäkkiä jopa useampi pullo viikossa.

Mitä mieltä te olette aikuisten alkoholin käytöstä?

Kuva: Unsplash.com

TREENAAMINEN KRAPULASSA – KANNATTAAKO?

Nyt kesäaikaan monille maistuu alkoholi ehkä talven pimeää ajanjaksoa enemmän. Muutama lasi viiniä tai siideriä maistuu joskus janoon, joskus ihan vain nautiskellen kesäilloista kavereiden kanssa. Seuraavana päivänä olo saattaa olla kohtalaisen hyvä, mutta joskus kuplivien viini-iltojen jälkeen olo voi olla myös krapulainen. Krapulasta huolimatta mielessä voi siintää ne treenit mitkä alunperin piti käydä tekemässä, ja jotka nyt uhkaavat krapulan takia jäädä tekemättä.

Monet varmasti pähkäilee sitä kannattaako krapulassa lähteä liikkumaan. Maalaisjärjellä ajateltuna voisin sanoa, että jos sulla on selkeästi mennyt sen verran monta alkoholiannosta edellisenä iltana, että olo on krapulainen seuraavana päivänä, ei treenaamaan kannata lähteä. Siihen on olemassa muutama ihan perusteltu syy, miksi ne treenit kannattaa jättää krapulaisena välistä.

Ensinnäkin alkoholi aiheuttaa elimistössä nestehukkaa. Varmasti monet ovat huomanneet sen, että vaikka kuinka tuli juotua edellisenä iltana, jano on vain yltynyt seuraavana päivänä. 😉 Alkoholi on diureetti ja poistaa nestettä elimistöstä. Liikunta haihduttaa myös nestettä elimistöstä, joten reilu nestehukka voi olla uhkana jos lähdet krapulassa urheilemaan.

Edellisenä päivänä nautiskeltu alkoholi lisäksi vähentää kropan aerobista suorituskykyä ja harjoitusvastetta, joten vaikka lähtisitkin treenaamaan, voi treeni tuntua normaalia raskaammalle ja kaiken lisäksi treeni voi olla täysin hyödytön, koska kroppa ei osaa ottaa treeniä vastaan krapulaisena.

Krapulassa monet voivat tuntea rytmihäiriötuntemuksia. Yleensä ne ovat harmittomia lisälyöntejä, jotka tulevat vaikka maatessa sohvalla. Krapulassa liikuntaa harrastaessa rytmihäiriöiden riski kasvaa ja esimerkiksi eteisvärinä, eli flimmeri voi iskeä päälle.

Juotu alkoholi hidastaa merkittävästi koordinaatiokykyä, tasapainoa, kehon hienomotoriikkaa ja reaktioaikoja, jolloin loukkaantumis- ja tapaturmariski kasvaa merkittävästi, joten krapulassa olet normaalia kömpelömpi.

Ainoa suositeltu liikuntamuoto krapulaiselle on kevyt kävely. Joten, jos sulla on krapula, voit huoletta jäädä sinne sohvan pohjalle. Korkeintaan voit käydä kävelemässä kevyeen tahtiin lähipitseriaan ja takaisin.

Oletko sinä treenannut krapulassa?

Kuvat Unsplash.com